Coraz częściej staramy się nie marnować jedzenia! To nie tylko trend w 2018 r., ale długoterminowa zmiana sposobu myślenia. Od nosa do ogona i od liści do korzenia — w jaki sposób możemy wykorzystać cały produkt? Za pomocą nowoczesnych technologii i odrobiny kreatywności, możesz stworzyć doskonałe doświadczenia w obszarze smaku z użyciem elementów, które w innym przypadku zostałyby wyrzucone.
Na przykład kalafior – do tej pory łodygi były wyrzucane, teraz torują sobie drogę do domów i restauracji, jako zdrowy substytut frytek. Również jego liście zaczynają się pojawiać na talerzach. Dowiedz się, jak wykorzystać wszystkie elementy takich produktów, jak kalafior, za pomocą piekarnika AEG.
Piekarnik SteamBoost
Piekarnik SteamBoost z funkcją FullSteam wydobędzie wszystko, co najlepsze z Twoich składników. Działa tak samo, jak tradycyjny piekarnik, ale oferuje wartość dodaną w postaci pary. I to właśnie sprawia, że smak potraw jest taki doskonały.
Odrobina pary wszystko zmienia. Zamyka naturalną wilgotność, aby zapewnić idealną soczystość każdej potrawy: mięsa, ryb, gulaszu i warzyw – nawet deserów. Chodzi o smak, a właściwie mnóstwo smaku.
Kalafior na 3 sposoby
Kalafior zapiekany z parmezanem
(4 osoby)
Składniki
2 główki kalafiora
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki oleju o neutralnym smaku
100g startego parmezanu
Sposób przygotowania
- Umieść główki kalafiora na blasze. Gotuj na parze w piekarniku SteamBoost przez ok. 30 min w trybie Full Steam.
- Wyjmij kalafior, następnie ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Posmaruj katalior musztardą.
- Posyp przyprawami, solą i parmezanem. Skrop olejem.
- Wybierz opcję Grill 200° C. Piecz prze 15 minut.
- Wyjmij i pokrój na plasterki.
Pieczone paluszki z kalafiora
(przekąska dla 1 osoby)
- Wytnij trzon kalafiora i pokrój go na kawałki wielkości frytek.
- Wybierz opcją Grill 230°C w piekarniku SteamBoost.
- Skrop kalafior olejem, posyp solą morską i wędzoną papryką.
- Piecz przez ok. 10-15 minut, w zależności od grubości (grubsze „frytki” = dłuższy czas w piekarniku).
Sałatka z kalafiora
(porcja dla 2 osób)
Składniki
Główki kalafiora
Sos
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka tahini
1łyżeczka posiekanego drobno czosnku
½ łyżeczki soli
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka wody
Przybranie
Garść posiekanych listków mięty
1 łyżka pestek granatu
Sposób przygotowania
- Wybierz tryb True Fan Cooking 175°C w piekarniku SteamBoost.
- Wyłóż główki kalfiora na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posyp solą i posmaruj olejem.
- Włóż na 10 minut do piekarnika.
- Wyłóż na półmiske, polej sosem i udekoruj pestakmi granatu oraz miętą.