SousVide to technika 2018 r.  Ale na czym to polega? Składniki są zamykane próżniowo i gotowane na parze do osiągnięcia idealnej temperatury. To technologia używana w najlepszych restauracjach, umożliwiająca uzyskanie doskonałej tekstury i zapobiegająca przegotowaniu.

Teraz ta metoda pojawia się we wszystkich kuchniach. Piekarnik AEG SteamPro umożliwi ci precyzyjne przygotowywanie dań. A co najlepsze większość witamin i inncyh składników odżywczych pozostanie w środku.

Piekarnik SteamPro

W piekarniku SteamPro z funkcją SousVide możesz osiągnąć doskonałe rezultaty, niemożliwe w tradycyjnym piekarniku. Woreczek do pakowania próżniowego spowalnia utlenianie, zachowuje smak.

Temperaturę można regulować z dokładnością do pół stopnia. Taka precyzja zapewnia powtarzalne doskonałe efekty gotowania. SousVide to zaawansowan technika, ale AEG sprawiło, że stała się łatwa.

Dowiedz się więcej o piekarniku SteamPro

Trubot SousVide i żółtko jajka 63°C

Porcja dla 4 osób

Sposób przygotowania
- Delikatnie rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. 
- Włóż żółtka do woreczka do gotowania próżniowego.
- Dodaj olej, dopraw solą i zamknij woreczek. 
- Nalej wodę do pojemnika.
- Wybierz funkcję SousVide w piekarniku AEG SteamPro i ustaw temperaturę 63°C w trybie pełnej pary.
- Umieść woreczek w piekarniku i piecz przez 45 min.
- Wyjmij żółtka z piekarnika i ułóż na talerzu z przygotowanym turbotem.

Turbot Sous-vide 
Składniki:
Filety z turbota (120-150 g każdy)
½ cytryny, pokrojonej na plasterki
2 cebulki dymki, przekrojone na połówki
1 listek laurowy
2 łyżki oliwy z oliwek
25 g masła
sól i pierz

Sposób przygotowania
- Przypraw turbota solą i pieprzem.
- Włóż filety do woreczka do pakowania próżniowego razem z pozostałymi składnikami i zamknij woreczek.
- Ustaw progra SousVide w piekarniku AEG SteamPro i wybierz przepis Filet z ryby, Cienkie filety.
- Nalej wodę do pojemnika. Umieść zamknięty woreczek w piekarniku i piecze filety zgodniee z wybranym przepisem.
- Podczas pieczenia turbota przygotuj przybranie.
- Gdy turbot będzie gotowy, umieść go na talerzu i podaj z żółtkiem oraz przybraniem.

Przybranie
Składniki
Jadalne kwiaty, np, ogórecznik
400g zielonych szparagów
Liście koperku

Sposób przygotowania
- Rozdrobnij jadalne kwiaty i posyp nimi turbota.
- Potnij szparagi na cienkie paski i udekoruj nim danie.
- Posyp koperkiem.