Węgiel i popiół
Czerń zawsze jest stylowa. A w 2018 r. będzie również modna, jeżeli chodzi o gotowanie. Czarne jedzenie - Instagram jest jego pełen, bez trudu znajdziesz zdjęcia czarnych lodów, czarnych latte i czarnego chleba. A jaki jest sekret? Aktywny węgiel drzewny – cudowny i bezpieczny w niewielkich ilościach, ale eksperci ostrzegają przed przesadą.
Wielu uważa, że jest to silny detoksykator, twierdzą, że może pomóc we wszystkim, od zapobiegania kacowi do łagodzenia skutków ubocznych zatrucia pokarmowego. Poza swoimi rzekomymi korzyściami zdrowotnymi, jest także świetnym dodatkiem do lodów o smaku tropikalnym.
Jajka w chmurce
Do tej pory kojarzona z bitą śmietaną, bezą i musem, pianka będzie na topie w 2018 r. Lekka i delikatna struktura, tworzona za pomocą powietrza lub gazu - ludzie szukają nowych sposobów na eksperymenty.
Na przykład chmura uformowania wokół żółtka jajka. Łatwo ją zrobić, po prostu ubij pianę i upiecz w piekarniku – jajko w chmurze sprawi, że ludzie będą myśleć, że to kontynuacja trendu zastępowania węglowodanów zdrowszą, lżejszą alternatywą.
Confit
Confit jest gotowe do powrotu w 2018 r. Określenie „confit” oznacza gotowanie w tłuszczu lub oleju w niskiej temperaturze. Confit z kaczki to klasyka, teraz pojawiają się nowe rodzaje – na przykład warzywne, czy z awokado. To nowe, zdrowe i pyszne alternatywy dla złotej klasyki.
Fermentacja
W 2018 r. fermentowane produkty umocnią swoja pozycję wśród miłośników jedzenia. Znana najbardziej prawdopodobnie z zamiany winogron w wino, fermentacja jest procesem, w którym drożdże lub bakterie przekształcają cukier w alkohol.
Pełne probiotyków, które wspomagają trawienie, sfermetnowe produkty to między innymi sery i kefiry oraz kombucza i wszystkie pikle. Niezależnie od Twoich upodobań, sfermentowane potrawy będą najpopularniejszym smakiem tego roku.
Kwiaty
Jadalne płatki kwiatów od dawna były używane w kuchni. Ale w 2018 r. kwiatowe inspiracja zakwitną w pełni. Od dodawania do dań całych kwiatów lub tylko płatków, w celu uzyskania kwiatowego smaku napojów lub przekąsek – ten trend pozwala uzyskać słodki smak i świeży aromat.
Europejczycy zaczynają przenosić do swoich kuchni praktyki znane w dalszych zakątkach świata. Na przykład róża – ten wspaniały kwiat od dawna służył jako aromat w tureckich przysmakach lub był parzony jako herbata. Dlatego następnym razem, gdy będziesz w ogrodzie, rozejrzyj się, aby sprawdzić co tam rośnie.
Sacha Inchi
Kolejny trend, który będzie widoczny w mediach społecznościowych w 2018 r. to Sacha Inchi. To ziarno z Południowowschodniej Azji zawiera dużo kwasów Omega-3 i białka.
Ze względu na chrupiącą teksturę i maślany smak, ziarna Sacha Inchi są aktualnie sprzedawane jako przekąska – naturalne lub solone – ale mogę również służyć jako doskonała posypka do jogurtu greckiego lub inspiracja do nowego dania.
Moringa
Trendy w obszarze tzw. „superfood” przychodzą i odchodzą, ale wygląda na to, że moringa będzie coraz bardziej popularna w 2018 r. – według Google Trends. Jej liście mają smak i teksturę zbliżoną do jarmużu.
Moringa rośnie w klimacie tropikalnym. Stała się popularna. ponieważ zawiera dużo więcej witamin niż inne owoce i warzywa, na przykład więcej witaminy C niż pomarańcze i więcej potasu niż banany. Można więc wykorzystać tę roślinę do przygotowywania soków, batoników i innych zdrowych przekąsek.
Pikantne jogurty
Pikantne jogurty istnieją od wieków, ale w 2018 r. zaczną się pojawiać w chłodziarkach miłośników jedzenia i nowości. Ze względu na mniejszą zawartość cukru i sodu niż inne produkty śniadaniowe, a także wspaniały smak i wartości odżywcze, będą coraz bardziej popularne.
Pikantny jogurt zawiera dużo mniej cukru i węglowodanów w porównaniu do „normalnego” jogurtu, dlatego jest tak kuszący. Zaprasza do dodania wytrwanych składników, takich jak ogórki, oliwa z oliwek i sól - to pyszna, nowa alternatywa śniadania.