Smak jutra
Gotowanie stało się bardzo modne. Ciągle szukamy nowych trendów. Nowych składników, nowych technik i nowych sposobów podawania potraw.
Poszukiwanie nowych trendów jest naturalne dla AEG. A gdybyśmy dokonali kolejnego ważnego odkrycia, zanim stanie się ważne i umożliwili ludziom osiągnięcia mistrzostwa w wydobywaniu smaku jutra?
Smak jutra
Trendy
Fioletowe warzywa
Jeżeli chodzi o jedzenie warzyw, to fiolet jest zieleniną 20 18 r. Buraki, słodkie ziemniaki, kwiaty hibiskusa – bogate w antocyjany, naturalne antyoksydanty. Nie tylko zdrowe, ale także smaczne.
Prażone nasiona
Co będzie prażone w 2018 r.? Quinoa, amarantus i sorgum. Te ziarna będą prażone na gorącej patelni. Prażone nasiona były przygotowywane od wieków za pomocą najprostszej metody, takiej jak prażenie kukurydzy.
Umami
Modny w Japonii, a w 2018 r. będzie modny wszędzie. Pikantny i prosty, to jeden z podstawowych smaków. Umami jest naturalnym składnikiem wielu produktów, takich jak pomidory, miso, mięso i grzybów.
SousVide
SousVide to technika 2018 r. Ale na czym to polega? Składniki są zamykane próżniowo i gotowane na parze do osiągnięcia idealnej temperatury. To technologia używana w najlepszych restauracjach, umożliwiająca uzyskanie doskonałej tekstury i zapobiegająca przegotowaniu.
Zero odpadów
Coraz częściej staramy się nie marnować jedzenia! To nie tylko trend w 2018 r., ale długoterminowa zmiana sposobu myślenia. Od nosa do ogona i od liści do korzenia — w jaki sposób możemy wykorzystać cały produkt? Za pomocą nowoczesnych technologii i odrobiny kreatywności, możesz stworzyć doskonałe doświadczenia w obszarze smaku z użyciem elementów, które w innym przypadku zostałyby wyrzucone.
Mięso bez mięsa
Czy białka roślinne przejmują kontrolę? Jeśli spojrzysz na media społecznościowe lub wyniki wyszukiwania w sieci, to tak. Coraz więcej osób szuka zdrowych substytutów mięsa, bez utraty smaku i konsystencji.
Inne trendy
Na horyzoncie widać jeszcze więcej pysznych trendów. Czarny zawsze był w modzie. W 2018 r. będzie to również dotyczyło gotowania. Klasyczne techniki, takie jak fermentowanie i confit powrócą, chociaż Instagram jest pełen zdjęć jajek w chmurze. Smak jutra pokaże Ci wszystkie najnowsze trendy.
O projekcie
Zebraliśmy grupę ekspertów — naukowców, poszukiwaczy trendów, dziennikarzy i szefów kuchni, aby przewidzieć trendy na 2018 r. Przeszukiwaliśmy strony internetowe i sprawdzaliśmy każdą nowość w naszej kuchni. W rezultacie wybraliśmy 15 najlepszych trendów 2018 r., począwszy od gotowania za pomocą nowych technik, skończywszy na modnych kolorach i smakach.
Kto przewidział, że fioletowy będzie kolorem tego roku na talerzach? Lub, że prażone jedzenie pojawi się we wszystkich kuchniach? Z tych 15 trendów, wybraliśmy 7, które nie tylko chcemy Wam pokazać, ale także pomóc osiągnąć mistrzostwo w ich wykorzystywaniu.
Firma AEG pomoże Ci osiągnąć mistrzostwo w smakach jutra, już dzisiaj.
Wybór trendów
Wykorzystaliśmy Google Trends i Social Searcher, aby dokładnie sprawdzić zachowanie populacji i uzyskać informacje o potencjalnych trendach w obszarze jedzenia..
Google Trends
W oparciu o względną objętość zainteresowania słowem kluczowym (tematami), Google Trends został wykorzystany do zidentyfikowania potencjału trendu. Analizując część z 3 miliardów wyszukiwań codziennych w Google, ze szczególnym uwzględnieniem ostatnich 12 miesięcy, wybrano 15 trendów odzwierciedlających trendy jutra.
Social Searcher
Narzędzie „Social Buzz” służyło jako potwierdzenie trendu, udostępniając dane o wykorzystaniu mediów społecznościowych. Korzysta z otwartego dostępu API do Twittera, Facebooka, Google+, YouTube'a, Instagrama, Reddita, Daily Motion, Tumblr, Vimeo, VKontakte i Flicker, aby zbadać wzmianki o określonych słowach kluczowych w określonnym czasie.
Panel ekspertów
Oprócz zagłębienia się w analizę danych, nasi eksperci od naukowców i łowców trendów po dziennikarzy i szefów kuchni - wybrali trendy w oparciu o szeroki zakres wartości, takich jak zachowanie w wyszukiwarce i wzmianki w mediach społecznościowych.
DZIENNIKARZ
Marti Buckley Kilpatrick
Buckley pochodzi z USA, ale mieszka w Hiszpanii. Jest dziennikarką i założycielką bloga Travel, Cook, Eat. Pracowała dla międzynarodowych magazynów takich jak The New York Times, National Geographic i Elle.
ANALITYK DANYCH
Lillian Piersson
Ekspert w dziedzinie big data i nauki o danych. Lillian uczy innych umiejętności niezbędnych do utrzymania konkurencyjnej pozycji na rynku w czasach opartych na analizie danych.
SZEF KUCHNI
Heiko Antoniewicz
Heiko to niemiecki szef kuchni specjalizujący się w zaawansowanych technikach kulinarnych, takich jak kuchnia molekularna i SousVide. Kucharz koronowanych głów, gotował dla księcia Haralda z Norwegii, królowej Elżbiety II i Angeli Merkel.
ENTUZJASTKA JEDZENIA
Nina Olsson
Kreatywna matka z Holandii, Nina, zaprasza co tydzień tysiące obserwujących do oglądania jej w cyfrowej kuchni. Gotuje potrawy wegetariańskie i wegańskie, ale także zachęca i inspiruje jej bardziej mięsożernych wyznawców.
EKSPERT DS. TRENDÓW (AEG)
Sofia Andreasson
Sofia jest ekspertem w dziedzinie badań trendów w firmie Electrolux. Wspiera zespoły projektowe, odpowiada za prowadzenie badań trendów, tłumaczy i stosuje wspomniane trendy na różnych etapach procesu projektowania.