Przepisy TotalFlex - N°8 Warzywa

Ostatnia aktualizacja 12.04.2022 12:58


Składniki: dla 4 osób

BAKŁAŻAN

- 2 bakłażany

- 4 małe główki sałaty

- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)

- 5 gałązek dymki

- 5 gałązek pietruszki płaskolistnej

- 50 g dmuchanej kukurydzy

CZERWONE PESTO

- 250 g suszonych pomidorów

- 5 gałązek świeżego oregano

- 100g fety (w tym 20g fety do wykończania)

- 100 g migdałów

- papryczka chili (jeśli wolisz ostre)

BRUKSELA Z DYNIĄ

- 12 brukselek

- 1 dynia piżmowa

- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)

- 20 g masła

- 2 łyżki kminku

- 2 łyżki mieszanki przypraw zatar

- 300 ml wywaru z kurczaka

- 2 łyżki orzeszków piniowych

- 2 łyżki pestek dyni

- 2 łyżki pestek słonecznika

KALAFIOR, BROKUŁY I MARCHEW

- ½ kalafiora

- ½ brokuła

- 3 marchewki z natką

- 1 łyżka oleju arachidowego

- 1 pęczek kolendry (kilka gałązek zostaw do wykończenia)

- 1 łyżka czarnego sezamu

- 2 łyżki sosu hoisin



PRZYGOTOWANIA

BAKŁAŻAN

- Dobrze rozgrzej grill

- Natnij bakłażana wzdłuż (nie przez skórę)

- Natrzyj bakłażana zmiażdżonym czosnkiem i grubą solą

- Połóż bakłażana po miękkiej stronie i grilluj przez 6 minut

- Odwróć i gotuj przez 15 minut

- Teraz połóż pokrojone na pół sałatki na patelnię grillową i posyp grubą solą

PESTO

- Zmiksuj wszystkie składniki na czerwoną pastę

BRUKSELA Z DYNIĄ

- Obierz dynię piżmową i pokrój ją na 1,5 cm okrągłe plastry

- Umyj brukselki i zostaw je w całości

- Dodaj drobno posiekane ząbki czosnku, kminek oraz zatar, dopraw solą i pieprzem

- Wymieszaj składniki w misce

- Roztop masło na patelni i usmaż w nim przyprawioną dynię piżmową oraz brukselkę

- Zalej bulionem i zagotuj (już nie mieszaj)

- Piecz nasiona bez tłuszczu, aż się zarumienią (Wskazówka: użyj do tego nieprzywierającej patelni)

KALAFIOR, BROKUŁY I MARCHEW

- Umyj kalafior oraz brokuły i pokrój je na różyczki

- Obierz marchewki, zostaw na nich kawałek natki i pokrój na 4 kawałki

- Kalafior, brokuły i marchew gotuj przez 5 minut, następnie odcedź

- Rozgrzej patelnię z olejem arachidowym i zarumień warzywa

- Wymieszaj sos hoisin, kolendrę i sezam i udekoruj solą i pieprzem

DEKOROWANIE

BAKŁAŻAN

- Wykończ drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i dmuchaną kukurydzą

PESTO

- Wykończ pesto pokruszoną fetą


BRUKSELA Z DYNIĄ

- Wykończ kolorowymi nasionami

KALAFIOR, BROKUŁY I MARCHEW

- Wykończ kilkoma listkami kolendry