Składniki: dla 4 osób
BAKŁAŻAN
- 2 bakłażany
- 4 małe główki sałaty
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 5 gałązek dymki
- 5 gałązek pietruszki płaskolistnej
- 50 g dmuchanej kukurydzy
CZERWONE PESTO
- 250 g suszonych pomidorów
- 5 gałązek świeżego oregano
- 100g fety (w tym 20g fety do wykończania)
- 100 g migdałów
- papryczka chili (jeśli wolisz ostre)
BRUKSELA Z DYNIĄ
- 12 brukselek
- 1 dynia piżmowa
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 20 g masła
- 2 łyżki kminku
- 2 łyżki mieszanki przypraw zatar
- 300 ml wywaru z kurczaka
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
KALAFIOR, BROKUŁY I MARCHEW
- ½ kalafiora
- ½ brokuła
- 3 marchewki z natką
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 pęczek kolendry (kilka gałązek zostaw do wykończenia)
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 2 łyżki sosu hoisin
PRZYGOTOWANIA
BAKŁAŻAN
- Dobrze rozgrzej grill
- Natnij bakłażana wzdłuż (nie przez skórę)
- Natrzyj bakłażana zmiażdżonym czosnkiem i grubą solą
- Połóż bakłażana po miękkiej stronie i grilluj przez 6 minut
- Odwróć i gotuj przez 15 minut
- Teraz połóż pokrojone na pół sałatki na patelnię grillową i posyp grubą solą
PESTO
- Zmiksuj wszystkie składniki na czerwoną pastę
BRUKSELA Z DYNIĄ
- Obierz dynię piżmową i pokrój ją na 1,5 cm okrągłe plastry
- Umyj brukselki i zostaw je w całości
- Dodaj drobno posiekane ząbki czosnku, kminek oraz zatar, dopraw solą i pieprzem
- Wymieszaj składniki w misce
- Roztop masło na patelni i usmaż w nim przyprawioną dynię piżmową oraz brukselkę
- Zalej bulionem i zagotuj (już nie mieszaj)
- Piecz nasiona bez tłuszczu, aż się zarumienią (Wskazówka: użyj do tego nieprzywierającej patelni)
KALAFIOR, BROKUŁY I MARCHEW
- Umyj kalafior oraz brokuły i pokrój je na różyczki
- Obierz marchewki, zostaw na nich kawałek natki i pokrój na 4 kawałki
- Kalafior, brokuły i marchew gotuj przez 5 minut, następnie odcedź
- Rozgrzej patelnię z olejem arachidowym i zarumień warzywa
- Wymieszaj sos hoisin, kolendrę i sezam i udekoruj solą i pieprzem
DEKOROWANIE
BAKŁAŻAN
- Wykończ drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i dmuchaną kukurydzą
PESTO
- Wykończ pesto pokruszoną fetą
BRUKSELA Z DYNIĄ
- Wykończ kolorowymi nasionami
KALAFIOR, BROKUŁY I MARCHEW
- Wykończ kilkoma listkami kolendry