Przepisy TotalFlex - N°6 jajka po benedyktyńsku z naleśnikami

Ostatnia aktualizacja 12.04.2022 13:46


Składniki: dla 4 osób

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU

- 8 jajek

- ocet winny

- bazylia


Sos holenderski

- 250 g dobrego masła (w drobnych kostkach)

- 2 żółtka

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki octu z białego wina



Grzyby

- 400 g grzybów

- 4 łyżki sosu sojowego

- 3 gałązki szałwii

- 2 łyżki oleju arachidowego

- 1 szalotka

- 1 papryka



NALEŚNIKI

- 3 jajka

- 350 ml pełnego mleka

- 100 ml śmietany

- 300 g mąki tortowej

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka soli

- 75 g masła

DEKORACJA

- mieszanka owoców jagodowych

- cukier puder

- syrop klonowy



PRZYGOTOWANIA

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU

Grzyby:

- Duś na patelni drobno posiekaną szalotkę, paprykę i szałwię i dodaj pieczarki

- Deglaze z sosem sojowym

Sos holenderski:

- Ubij żółtka, wodę i ocet w garnku

- Ustaw garnek na najniższym poziomie grzania

Zwróć uwagę! Mieszaj dalej

- Dodaj masło podczas ubijania

Mieszaj, aż uzyskasz gęstą, gładką konsystencję

Zwróć uwagę! Sos nie powinien się gotować

- Wyłącz ogień i pozostaw sos pod pokrywką

Jajka:

- Ustaw garnek z wodą, aby ugotować jajka

- Dodaj odrobinę octu do wrzącej wody

- Zamieszaj wodę w kółko i rozbij jajko na środku miski

Mieszaj przez 2 do 3 minut

- Wyjmij jajko w koszulce z wody i ostrożnie połóż na wierzchu grzybów

- Następnie zrób to z resztą jaj

NALEŚNIKI

- Ubij jajka w dużej misce

- Dodaj śmietankę i pełne mleko

- Przesiej mąkę do innej miski

- Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól

- Stopniowo mieszaj jajka pod spodem, aż będzie gładkie i gładkie

Zwróć uwagę! W mieszance nie powinny pozostać grudki

- Roztop masło na patelni i zrób małe naleśniki o średnicy około 10 cm na średnim ogniu

- Obróć naleśnik, gdy ciasto nie jest już płynne

GARNIRUNEK

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU

- Ułóż pieczarki na dnie, a na wierzchu ułóż jajka w koszulce i polej sosem holenderskim

- Wykończ drobno posiekaną bazylią

NALEŚNIKI

- Ułóż na talerzu

- Dodaj syrop klonowy i cukier puder

- Wykończ owocami


Zarejestruj urządzenia
Zarejestruj urządzenia

Zarejestruj swoje urządzenia w MyAEG i znajdź wszystko, czego potrzebujesz w jednym miejscu.

Znajdź instrukcję obsługi
Znajdź instrukcję obsługi

Znajdź rozwiązanie swojego problemu lub pobierz instrukcję obsługi urządzenia.