Składniki: dla 4 osób
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU
- 8 jajek
- ocet winny
- bazylia
Sos holenderski
- 250 g dobrego masła (w drobnych kostkach)
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki octu z białego wina
Grzyby
- 400 g grzybów
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 gałązki szałwii
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 szalotka
- 1 papryka
NALEŚNIKI
- 3 jajka
- 350 ml pełnego mleka
- 100 ml śmietany
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 75 g masła
DEKORACJA
- mieszanka owoców jagodowych
- cukier puder
- syrop klonowy
PRZYGOTOWANIA
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU
Grzyby:
- Duś na patelni drobno posiekaną szalotkę, paprykę i szałwię i dodaj pieczarki
- Deglaze z sosem sojowym
Sos holenderski:
- Ubij żółtka, wodę i ocet w garnku
- Ustaw garnek na najniższym poziomie grzania
Zwróć uwagę! Mieszaj dalej
- Dodaj masło podczas ubijania
Mieszaj, aż uzyskasz gęstą, gładką konsystencję
Zwróć uwagę! Sos nie powinien się gotować
- Wyłącz ogień i pozostaw sos pod pokrywką
Jajka:
- Ustaw garnek z wodą, aby ugotować jajka
- Dodaj odrobinę octu do wrzącej wody
- Zamieszaj wodę w kółko i rozbij jajko na środku miski
Mieszaj przez 2 do 3 minut
- Wyjmij jajko w koszulce z wody i ostrożnie połóż na wierzchu grzybów
- Następnie zrób to z resztą jaj
NALEŚNIKI
- Ubij jajka w dużej misce
- Dodaj śmietankę i pełne mleko
- Przesiej mąkę do innej miski
- Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól
- Stopniowo mieszaj jajka pod spodem, aż będzie gładkie i gładkie
Zwróć uwagę! W mieszance nie powinny pozostać grudki
- Roztop masło na patelni i zrób małe naleśniki o średnicy około 10 cm na średnim ogniu
- Obróć naleśnik, gdy ciasto nie jest już płynne
GARNIRUNEK
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU
- Ułóż pieczarki na dnie, a na wierzchu ułóż jajka w koszulce i polej sosem holenderskim
- Wykończ drobno posiekaną bazylią
NALEŚNIKI
- Ułóż na talerzu
- Dodaj syrop klonowy i cukier puder
- Wykończ owocami