Składniki: dla 4 osób
KREWETKI
- 4 krewetki
- 1 cytryna
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
ŁOSOŚ
- 4 sztuki łososia (po 100 g)
- 8 woskowych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml mleka
- 500 ml śmietany
- 500 ml bulionu rybnego
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
- 1 cytryna
- 1 pęczek koperku
- płatki chilli
MAŁŻE
- 0,5 kg omułków
- 0,5 kg małży
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 por
- 50 g chorizo
- 1 dymka
- 100 ml białego wina
PRZYGOTOWANIA
KREWETKI
- Wymieszaj czosnek, pietruszkę oraz oliwę z oliwek i dodaj sól do smaku
- Dokładnie wyczyść krewetki
- Postaw patelnię (grill) na dużym ogniu z odrobiną oleju
- Smaż krewetki, aż będą gotowe
- Pokrój cytrynę na 4 kawałki i pozwól jej się zarumienić na patelni
- Wlej mieszankę czosnkową na gotowe krewetki (na patelni).
ŁOSOŚ
- Zarumień kawałki łososia z obu stron (jeszcze nie ugotowane) i odłóż je na bok
- Na tej samej patelni usmaż drobno posiekany czosnek
- Zdeglasuj wywarem rybnym, mlekiem oraz śmietaną, dopraw solą i pieprzem
- Obierz ziemniaki, pokrój je na duże kawałki i włożyć do gotującego się sosu
- Grubo posiekaj koperek, odłóż kilka gałązek do przybrania i dodaj do sosu
- Umieść łososia w sosie i gotuj przez 5 minut.
- Dopraw pieprzem i koperkiem
MAŁŻE
- Duś seler, cebulę oraz por w dużym garnku i dodaj chorizo
- Połóż małże oraz omułki na wierzch warzyw i polej winem
- Jak najszybciej przykryj garnek pokrywką
- Gotuj przez 5 minut, aż małże i omułki się otworzą
- Wyłączyć ogrzewanie i odstaw na kolejne 2 minuty (z pokrywką)
DEKORACJA
KREWETKI
- Wykończ grubą solą i odrobiną soku z cytryny
ŁOSOŚ
- Wykończ kilkoma gałązkami koperku i płatkami pieprzu
- W razie potrzeby połóż na wierzchu plasterek cytryny
MAŁŻE
-Wykończ cebulą dymką i mielonym pieprzem