Składniki: dla 4 osób
- 200 g makaronu
- kawałek sera pamezan
KLOPSY
- 800 g mielonej wieprzowiny i wołowiny
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 2 jajka
- 50 g oregano (drobno posiekane)
- pieprz i sól
Wymieszaj wszystkie powyższe składniki i włóż do lodówki.
SOS POMIDOROWY
- 2 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona cebula
- 5 gałązek pietruszki
- 1 pęczek bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIA
SOS POMIDOROWY
- Pokrój czerwoną cebulę w półpierścienie i podsmaż na oliwie
- Czosnek drobno posiekaj i podduś go na dużym ogniu.
- Kiedy się zarumieni, dodaj koncentrat pomidorowy
- Grubo posiekane pomidory dodaj do cebuli i czosnku
- Duś pomidory do momentu, gdy woda wyparuje
- Wymieszaj wszystko
KLOPSY
- Uformuj klopsiki i zarumień je na patelni
- Polej sosem i gotuj na wolnym ogniu, aż klopsiki będą gotowe
MAKARON
- Włącz wodę z makaronem i dodaj sól (10 g/ litr)
- Ugotuj makaron i odcedź po zakończeniu
- Wymieszaj makaron z sosem
- Drobno posiekaj bazylię oraz natkę pietruszki i wymieszaj je z całością
- Wykończ płatkami parmezanu