Przepisy TotalFlex - N°4 Klopsy z sosem pomidorowym i makaronem

Ostatnia aktualizacja 12.04.2022 13:43

Składniki: dla 4 osób

- 200 g makaronu

- kawałek sera pamezan


KLOPSY

- 800 g mielonej wieprzowiny i wołowiny

- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)

- 1 cebula (drobno posiekana)

- 2 jajka

- 50 g oregano (drobno posiekane)

- pieprz i sól

Wymieszaj wszystkie powyższe składniki i włóż do lodówki.

SOS POMIDOROWY

- 2 kg pomidorów

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 czerwona cebula

- 5 gałązek pietruszki

- 1 pęczek bazylii

- 2 łyżki oliwy z oliwek



PRZYGOTOWANIA

SOS POMIDOROWY

- Pokrój czerwoną cebulę w półpierścienie i podsmaż na oliwie

- Czosnek drobno posiekaj i podduś go na dużym ogniu.

- Kiedy się zarumieni, dodaj koncentrat pomidorowy

- Grubo posiekane pomidory dodaj do cebuli i czosnku

- Duś pomidory do momentu, gdy woda wyparuje

- Wymieszaj wszystko

KLOPSY

- Uformuj klopsiki i zarumień je na patelni

- Polej sosem i gotuj na wolnym ogniu, aż klopsiki będą gotowe

MAKARON

- Włącz wodę z makaronem i dodaj sól (10 g/ litr)

- Ugotuj makaron i odcedź po zakończeniu

- Wymieszaj makaron z sosem

- Drobno posiekaj bazylię oraz natkę pietruszki i wymieszaj je z całością

- Wykończ płatkami parmezanu

Zarejestruj urządzenia
Zarejestruj urządzenia

Zarejestruj swoje urządzenia w MyAEG i znajdź wszystko, czego potrzebujesz w jednym miejscu.

Znajdź instrukcję obsługi
Znajdź instrukcję obsługi

Znajdź rozwiązanie swojego problemu lub pobierz instrukcję obsługi urządzenia.