Przepisy TotalFlex - N°3 Zupy

Ostatnia aktualizacja 12.04.2022 12:30



N°3.1 Zupa kalafiorowa z musztardą

Składniki: dla 4 osób

- 1 kalafior

- 20 g masła

- 1 por (tylko biała część)

- 2 cebule

- 1 łyżka przyprawy Ras el hanout

- 2 łyżki łagodnej musztardy

- 2 l bulionu warzywnego

- 200 ml śmietany

DEKORACJA

- 200 g różyczek kalafiora

- 1 łyżka masła

- 1 łyżeczka przyprawy Ras el hanout

PRZYGOTOWANIA

- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj

- Postaw naczynie i pozwól, aby masło się w nim rozpuściło

- Dodaj i uduś warzywa

- Dodaj Ras el hanout oraz musztardę i mieszaj przez 1 minutę

- Teraz wlej bulion i gotuj przez 45 minut

- Zupę wymieszać do momentu, gdy będzie jednolita i gładka

- Dodaj śmietanę na koniec (nie pozwól, aby się zagotowała)

- Dopraw solą i pieprzem


PRZYGOTOWANIA DEKORACJI

- Rozpuść masło na patelni

- Dodaj kalafiora oraz Ras el hanout i dobrze wymieszaj

- Wykończ gruboziarnistą solą

(Możesz również użyć masła z patelni do dokończenia zupy)

N°3.2 Zupa pomidorowa z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Składniki: dla 4 osób

- 1 kg pomidorów

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 20 g masła

- 1 ząbek czosnku

- 2 cebule

- 1 por

- 5 łodyg białego selera

- 1 litr bulionu warzywnego

- 2 gałązki tymianku

- 1 szczypta wędzonej papryki

DEKORACJA

- 200 g pomidorków koktajlowych

- 1 łyżka oleju

- 1 łyżeczka octu balsamicznego

- kilka listków pietruszki

PRZYGOTOWANIA

- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj

- Postaw naczynie na polu i pozwól, aby masło się w nim rozpuściło

- Najpierw wymieszaj cebulę oraz czosnek i pozwól im się zarumienić

- Dodaj resztę warzyw i je uduś

- Dodaj koncentrat pomidorowy oraz tymianek i pozostaw przez kolejne 2 minuty

- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut

- Zupę wymieszaj, aż będzie jednolita i gładka

- Dopraw solą i pieprzem


PRZYGOTOWANIA DEKORACJI

- Wlej oliwę na patelnię oraz włóż pomidorki koktajlowe i wstaw na duży ogień

- Gdy pomidorki popękają, dodaj ocet balsamiczny

- Wyłącz nagrzewania i odstaw na 2 minuty

- Dokończ z natką pietruszki

N°3.3 Zupa dyniowa z prażonymi orzeszkami ziemnymi

Składniki: dla 4 osób

- 1 dynia piżmowa

- 3 marchewki

- 20 g masła

- 2 cebule

- 1 por

- 20 g imbiru

- 200 ml wywaru warzywnego

- 2 gałązki tymianku

- 1 liść laurowy

DEKORACJA

- 100 g orzeszków ziemnych

- 1 łyżka oleju

- 100 g kostek dyni

- 1 łyżka garam masala

PRZYGOTOWANIA

- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj

- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło

- Dodaj i uduś warzywa

- Dodaj wywar, tymianek, liść laurowy oraz imbir i gotuj przez 45 minut

- Usuń z zupy tymianek i liść laurowy

- Zupę wymieszać, aż będzie jednolita i gładka

- Dopraw solą i pieprzem


PRZYGOTOWANIA DEKORACJI

- Podgrzej patelnię z olejem

- Dodaj dynię i orzeszki ziemne, następnie gotuj na wolnym ogniu

- Wymieszaj garam masala i wyłącz nagrzewanie

N°3.4 Grochówka z ogórkiem i papryczką chili

Składniki: dla 4 osób

- 800 g groszku

- 2 ogórki

- 20 g masła

- 1 ząbek czosnku

- 2 cebule

- 1 litr bulionu warzywnego

- 200 ml śmietany

DEKORACJA

- plastry ogórka

- 1 papryczka chili

- 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIA

- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj (zwróć uwagę: ogórek służy również do dekoracji)

- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło

- Dodaj i uduś warzywa

- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut

- Zupę wymieszaj, aż będzie jednolita i gładka

- Dodaj śmietanę na koniec (nie pozwól, aby się zagotowała )

- Dopraw solą i pieprzem


PRZYGOTOWANIA DEKORACJI

- Rozgrzej olej na patelni

- Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i gotuj przez 2 minuty na małym ogniu

- Wykończ gruboziarnistą solą

- Ogórek obieramy obieraczką, aż do pestek

- Użyj plasterków, aby wykończyć

- (użyj oleju z patelni)


N°3.5 Zupa brokułowa z wasabi

Składniki: dla 4 osób

- 2 brokuły

- 20 g masła

- 150 g ciecierzycy

- 2 cebule

- 1 por

- 3 łodygi zielonego selera

- 1,5 litra bulionu warzywnego

- 2 łyżeczki wasabi

DEKORACJA

- różyczki brokułów

- 2 łyżki oleju sezamowego

- 50 g ciecierzycy

- 1 łyżeczka białego sezamu

- 1 łyżeczka czarnego sezamu

PRZYGOTOWANIA

- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj

- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło

- Dodaj i uduś warzywa

- Dodaj wasabi i wymieszaj je ze składnikami w naczyniu

- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut

- Zupę wymieszaj, aż będzie jednolita i gładka

- Dopraw solą i pieprzem


PRZYGOTOWANIA DEKORACJI

- Rozgrzej olej sezamowy na patelni

- Dodaj różyczki brokułów, ciecierzycę i sezam

- Wykończ gruboziarnistą solą

- Pozostaw wszystko przez około dwie minuty na małym ogniu

- (użyj oleju z patelni)


N°3.6 Zupa z buraków z fetą

Składniki: dla 4 osób

- 1 kg buraków

- 20 g masła

- 2 cebule

- 1 por

- 3 białe selery

- 1,5 litra bulionu warzywnego

- 2 gałązki tymianku

- 2 gałązki szałwii

- 2 gałązki liścia laurowego

- 200 ml śmietany

DEKORACJA

- 1 gotowany burak

- 100 g fety

- 3 dymki

PRZYGOTOWANIA

- Oczyść buraki oraz pora i grubo je posiekaj (zwróć uwagę: zostaw 1 buraka w całości)

- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło

- Dodaj i uduś warzywa

- Dodaj tymianek, szałwię i liść laurowy (można związać sznurkiem)

- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut

- Usuń zioła i całe buraki

- Wymieszaj zupę, aż będzie jednolita i gładka

- Dodaj śmietanę na koniec (nie pozwól, aby się zagotowała)

- Dopraw solą i pieprzem


PRZYGOTOWANIA DEKORACJI

- Pokrój ugotowanego buraka w kostkę

- Pokrusz fetę

- Dymkę pokrój w wąskie, długie paski

- Zetrzyj skórkę z cytryny na zupę