Składniki: dla 4 osób
- 1 kalafior
- 20 g masła
- 1 por (tylko biała część)
- 2 cebule
- 1 łyżka przyprawy Ras el hanout
- 2 łyżki łagodnej musztardy
- 2 l bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany
DEKORACJA
- 200 g różyczek kalafiora
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka przyprawy Ras el hanout
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj
- Postaw naczynie i pozwól, aby masło się w nim rozpuściło
- Dodaj i uduś warzywa
- Dodaj Ras el hanout oraz musztardę i mieszaj przez 1 minutę
- Teraz wlej bulion i gotuj przez 45 minut
- Zupę wymieszać do momentu, gdy będzie jednolita i gładka
- Dodaj śmietanę na koniec (nie pozwól, aby się zagotowała)
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Rozpuść masło na patelni
- Dodaj kalafiora oraz Ras el hanout i dobrze wymieszaj
- Wykończ gruboziarnistą solą
(Możesz również użyć masła z patelni do dokończenia zupy)
N°3.2 Zupa pomidorowa z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
Składniki: dla 4 osób
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 1 por
- 5 łodyg białego selera
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 gałązki tymianku
- 1 szczypta wędzonej papryki
DEKORACJA
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- kilka listków pietruszki
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj
- Postaw naczynie na polu i pozwól, aby masło się w nim rozpuściło
- Najpierw wymieszaj cebulę oraz czosnek i pozwól im się zarumienić
- Dodaj resztę warzyw i je uduś
- Dodaj koncentrat pomidorowy oraz tymianek i pozostaw przez kolejne 2 minuty
- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut
- Zupę wymieszaj, aż będzie jednolita i gładka
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Wlej oliwę na patelnię oraz włóż pomidorki koktajlowe i wstaw na duży ogień
- Gdy pomidorki popękają, dodaj ocet balsamiczny
- Wyłącz nagrzewania i odstaw na 2 minuty
- Dokończ z natką pietruszki
N°3.3 Zupa dyniowa z prażonymi orzeszkami ziemnymi
Składniki: dla 4 osób
- 1 dynia piżmowa
- 3 marchewki
- 20 g masła
- 2 cebule
- 1 por
- 20 g imbiru
- 200 ml wywaru warzywnego
- 2 gałązki tymianku
- 1 liść laurowy
DEKORACJA
- 100 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżka oleju
- 100 g kostek dyni
- 1 łyżka garam masala
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj
- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło
- Dodaj i uduś warzywa
- Dodaj wywar, tymianek, liść laurowy oraz imbir i gotuj przez 45 minut
- Usuń z zupy tymianek i liść laurowy
- Zupę wymieszać, aż będzie jednolita i gładka
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Podgrzej patelnię z olejem
- Dodaj dynię i orzeszki ziemne, następnie gotuj na wolnym ogniu
- Wymieszaj garam masala i wyłącz nagrzewanie
N°3.4 Grochówka z ogórkiem i papryczką chili
Składniki: dla 4 osób
- 800 g groszku
- 2 ogórki
- 20 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany
DEKORACJA
- plastry ogórka
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj (zwróć uwagę: ogórek służy również do dekoracji)
- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło
- Dodaj i uduś warzywa
- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut
- Zupę wymieszaj, aż będzie jednolita i gładka
- Dodaj śmietanę na koniec (nie pozwól, aby się zagotowała )
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Rozgrzej olej na patelni
- Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i gotuj przez 2 minuty na małym ogniu
- Wykończ gruboziarnistą solą
- Ogórek obieramy obieraczką, aż do pestek
- Użyj plasterków, aby wykończyć
- (użyj oleju z patelni)
N°3.5 Zupa brokułowa z wasabi
Składniki: dla 4 osób
- 2 brokuły
- 20 g masła
- 150 g ciecierzycy
- 2 cebule
- 1 por
- 3 łodygi zielonego selera
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki wasabi
DEKORACJA
- różyczki brokułów
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 50 g ciecierzycy
- 1 łyżeczka białego sezamu
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj
- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło
- Dodaj i uduś warzywa
- Dodaj wasabi i wymieszaj je ze składnikami w naczyniu
- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut
- Zupę wymieszaj, aż będzie jednolita i gładka
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Rozgrzej olej sezamowy na patelni
- Dodaj różyczki brokułów, ciecierzycę i sezam
- Wykończ gruboziarnistą solą
- Pozostaw wszystko przez około dwie minuty na małym ogniu
- (użyj oleju z patelni)
N°3.6 Zupa z buraków z fetą
Składniki: dla 4 osób
- 1 kg buraków
- 20 g masła
- 2 cebule
- 1 por
- 3 białe selery
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki szałwii
- 2 gałązki liścia laurowego
- 200 ml śmietany
DEKORACJA
- 1 gotowany burak
- 100 g fety
- 3 dymki
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść buraki oraz pora i grubo je posiekaj (zwróć uwagę: zostaw 1 buraka w całości)
- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło
- Dodaj i uduś warzywa
- Dodaj tymianek, szałwię i liść laurowy (można związać sznurkiem)
- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut
- Usuń zioła i całe buraki
- Wymieszaj zupę, aż będzie jednolita i gładka
- Dodaj śmietanę na koniec (nie pozwól, aby się zagotowała)
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Pokrój ugotowanego buraka w kostkę
- Pokrusz fetę
- Dymkę pokrój w wąskie, długie paski
- Zetrzyj skórkę z cytryny na zupę