Składniki: dla 4 osób
STEK
- 4 steki (po 250 g)
- 1 ząbek czosnku
- parmezan
PIECZONE ZIEMNIAKI
- 12 woskowych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 20 g masła
- 5 gałązek rozmarynu (drobno posiekanego)
- wędzona papryka
- 300 bulionu drobiowego
SAŁATKA
- 1 ogórek
- 4 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 sałata
SOS SAŁATKOWY
- 1 łyżka musztardy
- sok z 1 limonki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu z białego wina
Przygotowania
STEK
- Wyjmij wcześniej stek z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową
- Natrzyj stek z obu stron zmiażdżonymi kawałkami czosnku
- Rozgrzej dobrze patelnię grillową i obsmaż każdą stronę mięsa przez 1 minutę
- Zdejmij mięso z grilla i rozpuść na niej drobne plastry masła
STEK
- Dopraw solą i pieprzem
PIECZONE ZIEMNIAKI
- Obierz i pokrój ziemniaki na 4 kawałki, a następnie umyj
- Dodaj drobno posiekane ząbki czosnku, rozmaryn, wędzoną paprykę i dopraw solą oraz pieprzem
- Wymieszaj wszystko w misce
- Roztop masło na patelni i usmaż w nim ziemniaki, aż będą ładnie zabarwione (Wskazówka: użyj patelni nieprzywierającej)
- Zalej bulionem i zagotuj (już nie mieszaj)
SAŁATKA
- Umyj i pokrój ogórek, pomidory, sałatkę, a czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki
- Włóż to do miski, nie wstawiaj już do lodówki
SOS SAŁATKOWY
- Do miski wrzuć musztardę, sok z cytryny oraz ocet winny i wymieszaj
- Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek
- Dopraw solą i pieprzem
Dekorowanie
- Wykończ stek drobnymi płatkami parmezanu