Przepisy TotalFlex - N°2 Stek z pieczonymi ziemniakami

Ostatnia aktualizacja 12.04.2022 11:10


Składniki: dla 4 osób

STEK

- 4 steki (po 250 g)

- 1 ząbek czosnku

- parmezan

PIECZONE ZIEMNIAKI

- 12 woskowych ziemniaków

- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)

- 20 g masła

- 5 gałązek rozmarynu (drobno posiekanego)

- wędzona papryka

- 300 bulionu drobiowego

SAŁATKA

- 1 ogórek

- 4 pomidory

- 1 czerwona cebula

- 1 sałata


SOS SAŁATKOWY

- 1 łyżka musztardy

- sok z 1 limonki

- 100 ml oliwy z oliwek

- 3 łyżki octu z białego wina


Przygotowania

STEK

- Wyjmij wcześniej stek z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową

- Natrzyj stek z obu stron zmiażdżonymi kawałkami czosnku

- Rozgrzej dobrze patelnię grillową i obsmaż każdą stronę mięsa przez 1 minutę

- Zdejmij mięso z grilla i rozpuść na niej drobne plastry masła

STEK

- Dopraw solą i pieprzem


PIECZONE ZIEMNIAKI

- Obierz i pokrój ziemniaki na 4 kawałki, a następnie umyj

- Dodaj drobno posiekane ząbki czosnku, rozmaryn, wędzoną paprykę i dopraw solą oraz pieprzem

- Wymieszaj wszystko w misce

- Roztop masło na patelni i usmaż w nim ziemniaki, aż będą ładnie zabarwione (Wskazówka: użyj patelni nieprzywierającej)

- Zalej bulionem i zagotuj (już nie mieszaj)

SAŁATKA

- Umyj i pokrój ogórek, pomidory, sałatkę, a czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki

- Włóż to do miski, nie wstawiaj już do lodówki

SOS SAŁATKOWY

- Do miski wrzuć musztardę, sok z cytryny oraz ocet winny i wymieszaj

- Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek

- Dopraw solą i pieprzem

Dekorowanie

- Wykończ stek drobnymi płatkami parmezanu