Składniki: dla 4 osób
KURCZAK
- 8 piersi z kurczaka
- 2 cytryny
- 4 kiści pomidorków koktajlowych
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g pasty curry
- 50 g masła
RYŻ
- 300 g ryżu
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 papryczka chili
- 1 liść kaffiru
- 5 gałązek kolendry
CURRY
- 400 ml śmietanki kokosowej
- 50 g pasty curry
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 3 liście kaffiru
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 100 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka płatków wędzonej papryki
MARCHEW
- 8 marchewek z natką
- 100 g świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mieszanki pięciu przypraw
- 3 łyżki oleju sezamowego
-1 łyżka białego sezamu
- 200 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
KURCZAK
- Wymieszaj filety z piersi kurczaka z curry madras i grubą solą
- Marynuj przez 30 minut
- Roztop masło na patelni na średnim ogniu
- Włóż do patelnię filety z piersi kurczaka i gotuj pod przykryciem (około 15-20 minut)
- Pokrój cytryny na pół i włóż na patelnię przeciętą stroną do dołu
- Następnie dodaj pomidorki koktajlowe na patelnię na 5 minut
RYŻ
- Zagotuj 600 ml wody razem z umytym ryżem, trawą cytrynową, liściem kaffiru i papryczką chili
- Czas gotowania zależy od konkretnego rodzaju ryżu, sprawdź na opakowaniu
CURRY
- Duś drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj pastę curry, liść kaffiru, trawę cytrynową
i pomidory
- Zdeglasuj wywarem z kurczaka i dodaj śmietankę kokosową
- Gotuj na małym ogniu przez 20 minut
MARCHEW
- Rozgrzej patelnię wraz z olejem sezamowym
- Dodaj posiekany imbir, mieszankę 5 przypraw i biały sezam
- Piecz przez 2 minuty, a następnie dodaj oczyszczoną marchew w całości
- Gdy wywar będzie ładnie wybarwiony, dodaj bulion i gotuj, aż marchewki zmiękną
Dekorowanie
KURCZAK
- Grubo posiekaj orzechy i posyp nimi kurczaka
- Patelnię z kurczakiem można postawić na stole
RYŻ
- Wykończ drobno posiekaną kolendrą
CURRY
- Wykończ płatkami wędzonej papryki
MARCHEW
- Wykończ pozostałym olejem z patelni