Przepisy TotalFlex - N°1 Curry z Kurczakiem

Ostatnia aktualizacja 12.04.2022 13:41


Składniki: dla 4 osób

KURCZAK

- 8 piersi z kurczaka

- 2 cytryny

- 4 kiści pomidorków koktajlowych

- 50 g migdałów

- 50 g orzechów nerkowca

- 50 g pasty curry

- 50 g masła

RYŻ

- 300 g ryżu

- 1 łodyga trawy cytrynowej

- 1 papryczka chili

- 1 liść kaffiru

- 5 gałązek kolendry

CURRY

- 400 ml śmietanki kokosowej

- 50 g pasty curry

- 2 łodygi trawy cytrynowej

- 3 liście kaffiru

- 1 czerwona cebula

- 3 ząbki czosnku

- 4 pomidory

- 100 ml bulionu z kurczaka

- 1 łyżeczka płatków wędzonej papryki

MARCHEW

- 8 marchewek z natką

- 100 g świeżego imbiru

- 1 łyżeczka mieszanki pięciu przypraw

- 3 łyżki oleju sezamowego

-1 łyżka białego sezamu

- 200 ml bulionu warzywnego



Przygotowanie

KURCZAK

- Wymieszaj filety z piersi kurczaka z curry madras i grubą solą

- Marynuj przez 30 minut

- Roztop masło na patelni na średnim ogniu

- Włóż do patelnię filety z piersi kurczaka i gotuj pod przykryciem (około 15-20 minut)

- Pokrój cytryny na pół i włóż na patelnię przeciętą stroną do dołu

- Następnie dodaj pomidorki koktajlowe na patelnię na 5 minut

RYŻ

- Zagotuj 600 ml wody razem z umytym ryżem, trawą cytrynową, liściem kaffiru i papryczką chili

- Czas gotowania zależy od konkretnego rodzaju ryżu, sprawdź na opakowaniu

CURRY

- Duś drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj pastę curry, liść kaffiru, trawę cytrynową

i pomidory

- Zdeglasuj wywarem z kurczaka i dodaj śmietankę kokosową

- Gotuj na małym ogniu przez 20 minut

MARCHEW

- Rozgrzej patelnię wraz z olejem sezamowym

- Dodaj posiekany imbir, mieszankę 5 przypraw i biały sezam

- Piecz przez 2 minuty, a następnie dodaj oczyszczoną marchew w całości

- Gdy wywar będzie ładnie wybarwiony, dodaj bulion i gotuj, aż marchewki zmiękną

Dekorowanie

KURCZAK

- Grubo posiekaj orzechy i posyp nimi kurczaka

- Patelnię z kurczakiem można postawić na stole

RYŻ

- Wykończ drobno posiekaną kolendrą

CURRY

- Wykończ płatkami wędzonej papryki

MARCHEW

- Wykończ pozostałym olejem z patelni