Problem
- Płyta indukcyjna nierównomiernie ogrzewa naczynie
Dotyczy
- płyty indukcyjne
Rozwiązanie
1. Urządzenia indukcyjne w bardzo krótkim czasie przekazują dużą ilość energii do dna naczynia.
W ciągu zaledwie kilku minut naczynie osiąga bardzo wysoką temperaturę.
2. W tym krótkim czasie cała energia jest przejmowana i rozprowadzana w metalowym dnie naczynia.
Jeśli ciepło nierównomiernie rozprzestrzenia się w całym metalowym dnie, powstaje wrażenie, że pole grzejne ogrzewa je nierównomiernie.
3. Aby temu zapobiec, należy w początkowej fazie gotowania ustawić niższą moc.
Dzięki temu metalowe dno naczynia będzie mogło łatwiej „nadążyć” z odbieraniem energii i nagrzeje się bardziej równomiernie.
4. Większość producentów naczyń udostępnia na swoich stronach internetowych wskazówki dotyczące prawidłowego użycia naczyń.