Problem
- Płyta grzejna gotuje powoli
- Zbyt długi czas gotowania
Dotyczy
- płyta elektryczna
- płyta indukcyjna
- płyta gazowa
Rozwiązanie
1. Czas podgrzewania mierzy się w następujący sposób:
- Użyć stalowego naczynia, które idealnie pasuje do wielkości pola grzejnego.
- Sprawdzić, czy spód naczynia ma równą powierzchnię, przykładając do niej linijkę.
- Wlać 1 litr wody do naczynia i przykryć je pokrywką.
- Ustawić naczynie na polu grzejnym. Ustawić maksymalną moc grzania.
Sprawdzić podane niżej czasy podgrzewania.
Uwaga: Zwrócić uwagę, kiedy para zacznie się wydobywać spod pokrywki.
Czas | Wydajność | Bezpieczeństwo | |
---|---|---|---|
Czas podgrzewania 1 litra wody do temperatury ok. 100°C | Zużycie energii do podgrzania 1 litra wody do temperatury ok. 100°C | Temperatura zewnętrznej powierzchni podczas podgrzewania 1 litra wody do temperatury ok. 100°C | |
Płyta indukcyjna | 3 - 4 min. | ok. 134 Wh | 110 ° C |
Płyta gazowa | 4 - 5 min. | ok. 178 Wh | 390 ° C |
Płyta ceramiczna | 7 - 8 min. | ok. 241 Wh | 430 ° C |
Palniki żeliwne | 7 - 8 min. | ok. 258 Wh | 450 ° C |
2. W przypadku płyt indukcyjnych materiał z którego wykonano naczynie może mieć znaczący wpływ na czas gotowania. Zapoznaj się z artykułem Jakie naczynia są odpowiednie do płyt indukcyjnych?
2. Jeśli czasy różnią się znacząco od podanych w tabeli, skontaktuj się z Biurem Obsługi Klienta Electrolux.