Gratulujemy zakupu nowego piekarnika AEG. Powinien on towarzyszyć Ci przez wiele lat w tworzeniu fantastycznych potraw. Zanim rozpoczniesz swoją kulinarną podróż, poświęć kilka minut i wykonaj poniższe proste kroki przed pierwszą konfiguracją piekarnika.
Czyszczenie przed pierwszym użyciem
1. Zanim włączysz piekarnik wyjmij akcesoria i prowadnice drabinkowe.
2. Wstępne rozgrzanie jest wymagane w celu przepalenia delikatnej warstwy oleju użytego do zabezpieczenia elementów na czas wysyłki. Ustaw maksymalną temperaturę na jedną godzinę. To normalne, że podczas procesu przepalania piekarnika wydobywa się zapach i trochę dymu, więc upewnij się, że pomieszczenie jest dobrze wentylowane.
3. Wyczyść akcesoria i wnętrze komory piekarnika miękką ściereczką, ciepłą wodą i łagodnym detergentem. Nie myj akcesoriów piekarnika w zmywarce.
4. Wyczyść przednią część i drzwi piekarnika miękką ściereczką, ciepłą wodą i łagodnym detergentem.
5. Gdy piekarnik ostygnie, umieść akcesoria i prowadnice drabinkowe z powrotem w pierwotnym położeniu.
Ustawienia początkowe
Podczas pierwszego uruchomienia piekarnika może wyświetlić się prośba o ustawienie języka, jasności wyświetlacza, głośności i godziny.
Uwaga: Jeśli piekarnik jest wyposażony w sterowanie dotykowe, nie będzie działał bez ustawienia godziny i daty.
Jeśli posiadasz piekarnik parowy, podczas konfiguracji pojawi się prośba o podanie twardości wody (sekcja poświęcona piekarnikom parowym poniżej).
Dodatkowe kroki dla piekarników parowych
Ustaw twardość wody
Wykonaj test twardości wody i ustaw odpowiedni poziom w swoim piekarniku parowym. Pasek testowy znajdziesz w pakiecie z instrukcją obsługi piekarnika. Wykonaj poniższe czynności i skorzystaj z tabeli, aby przeliczyć uzyskany wynik.
1. Zanurz na chwilę pasek testowy w wodzie.
2. Strząśnij nadmiar wody.
3. Odczekaj minutę zanim porównasz rezultat ze skalą nadrukowaną na opakowaniu pasków testowych. Nie zwlekaj dłużej niż minutę, aby sprawdzić twardość wody po zanurzeniu paska testowego, ponieważ kolory na papierku testowym będą się zmieniały.
Twardosc wody | |||||
Poziom | dH | Papier testowy | Depozyt wapnia (mmol/l) | Depozyt wapnia (mg/l) | Klasyfikacja wody |
1 | 0-7 | 0 - 1,3 | 0 - 50 | miękki | |
2 | 8-14 | 1,4 - 2,5 | 51 - 100 | średnio twardy | |
3 | 15-21 | 2,6 - 3,8 | 101 - 150 | twardy | |
4 | ≧ 22 | ≧ 3,9 | ≧ 151 | bardzo trudny |
Gdy poziom twardości wody z kranu wynosi 4, napełnij szufladę na wodę niegazowaną wodą butelkowaną.
Napełnij pojemnik na wodę
Napełnij pojemnik na wodę przed gotowaniem na parze. W większości piekarników pojemnik na wodę znajduje się w prawym górnym rogu. W modelach SteamBake znajduje się zamiast tego we wnęce na dnie piekarnika.
Dodatkowy krok dla podłączonych piekarników
Jeśli masz piekarnik z funkcją Connectivity, zalecamy połączenie go z aplikacją .
Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi. Instrukcję obsługi można znaleźć tutaj .
Po wykonaniu powyższych kroków możesz chcieć dowiedzieć się więcej o funkcjach i symbolach piekarnika .