Jedną z najrzadziej używanych funkcji piekarnika jest funkcja grilla. Czy wiesz, że możesz ją wykorzystać w zastępstwie prawdziwego grilla?
Kto nie lubi dobrze przyrządzonych potraw z grill
Jest coś wyjątkowego w gotowaniu nad ogniem. Wygląd... Smak... Zapach...
Ale czasami natura ma inne plany
Zima, deszcz, grad lub przenikający chłód. Nie zawsze da się grillować na świeżym powietrzu.
Nic nie szkodzi
Korzystając z funkcji grilla w piekarniku, można grillować w domu – przez cały rok.
Jak korzystać z funkcji grilla w piekarniku
Czy zdarzyło ci się użyć górnej grzałki w piekarniku? Pomyśl o niej jak o odwróconym grillu. Ciepło zamiast od spodu dochodzi z góry. Choć nie zapewni ono dymnego posmaku, może świetnie przyrumienić potrawę. Przepisy na szybko grillowane potrawy świetnie sprawdzają w piekarniku. W większości piekarników grzałka grilla wyłącza się automatycznie po osiągnięciu ustawionej temperatury. Aby zapewnić ciągłą pracę grzałki, wystarczy pozostawić lekko uchylone drzwi urządzenia. Należy regularnie sprawdzać stopień przyrumienienia potrawy, aby uniknąć jej spalenia.
Jak grillować na płycie grzejnej?
Zamień swoją płytę w praktyczny grill. Użyj Infi-grilla, który dobrze utrzymuje ciepło, dzięki czemu pozostanie gorący i pozwoli uzyskać efekt przypieczonej, prążkowanej powierzchni. Umieść Infi-grilla na płycie i rozgrzej go do wysokiej temperatury, a następnie zmniejsz moc grzania na średnią i pozostaw to ustawienie podczas całego procesu grillowania. Jeśli grill zaczynie dymić, oznacza to, że jest zbyt gorący. Aby uzyskać najlepszy efekt, osusz produkt i lekko posmaruj oliwą z oliwek przez położeniem go na grillu.Pamiętaj – nie obracaj produktu zbyt szybko. Pozostaw go bez ruchu przez co najmniej 3-4 minuty, aby mógł się przypiec.