Termosonda to wygodny, wielofunkcyjny przyrząd do pomiaru temperatury potraw, który umożliwia śledzenie postępów procesu gotowania w czasie rzeczywistym. Dzięki niej możesz mieć pewność, że Twoje potrawy będą zawsze odpowiednio upieczone. Element ten znajdziesz w wybranych modelach piekarników AEG.
Czym jest termosonda i dlaczego warto z niej korzystać?
Termosonda, nazywana czasem sondą do żywności lub termometrem do mięsa, to zintegrowany czujnik temperatury, mierzący temperaturę wnętrza potrawy. Sprawdza się przy przyrządzaniu różnych potraw i jest idealnym wsparciem podczas przygotowywania takich produktów jak mięsa, ryby czy drób.
Kiedy używasz termosondy, możesz mieć pewność, że uzyskasz właściwą temperaturę wewnątrz potrawy – już więcej nie dopuścisz do jej zbytniego rozgotowania lub niedogotowania. Nie musisz się martwić o to ile czasu zajmie przygotowanie potrawy, ponieważ na podstawie temperatury jej wewnętrzna piekarnik określi jak długo danie powinno pozostać w komorze.
Jak korzystać z termosondy?
Podczas pieczenia z termosondą, ustawiasz dwie temperatury: temperaturę w komorze piekarniku i docelową temperaturę wnętrza potrawy.
1. Wbij termosondę w potrawę.
2. Podłącz termosondę do piekarnika. Upewnij się, że jej wtyczka jest całkowicie wetknięta w gniazdo.
- W większości naszych modeli gniazdo termosondy znajduje się w prawym górnym rogu przedniej ramy komory i jest dostępne, tylko gdy drzwi piekarnika są otwarte.
3. Ustawić funkcję grzania i temperaturę piekarnika
4. Naciśnij i ustaw docelową temperaturę wnętrza potrawy
5. Naciśnij START
6. Ustawiona temperatura wnętrza będzie monitorowana, a gdy zostanie osiągnięta, włączy się sygnał alarmowy
Porady i wskazówki
Termosondy możesz również używać wraz z funkcją AssistedCooking – zastosuj ją, gdy aplikacja lub piekarnik, wyposażony w funkcję AssistedCooking, zasugeruje Ci to rozwiązanie. Dzięki tej funkcjonalności możesz ustawić stopień wypieczenia dania, krwiste, średnio wysmażone lub dobrze wysmażone, w zależności od preferencji. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o AssistedCooking.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, włóż końcówkę termosondy w centralną lub najgrubszą część potrawy. Upewnij się, że co najmniej ¾ czujnika znajduje się w potrawie.
Zalecamy, aby przed rozpoczęciem gotowania, przygotowywana żywność osiągnęła temperaturę pokojową. Termosonda nie będzie prawidłowo odczytywać wartości temperatury, jeśli jedzenie będzie zbyt zimne lub nie zostanie całkowicie rozmrożone.
Ostrzeżenia
- Używaj wyłącznie dostarczonej z piekarnikiem termosondy lub oryginalnych akcesoriów zamiennych.
- Pamiętaj o pozostawieniu odstępu kilku centymetrów pomiędzy elementami grzałek a przewodem termosondy, aby zapobiec jego zniszczeniu przez nadmierne ciepło.
- Uważaj, aby się nie poparzyć podczas wkładania termosondy do nagrzanego piekarnika.
- Zawsze wyjmuj termosondę z komory piekarnika po jej użyciu. Uważaj, aby się nie poparzyć, ponieważ zarówno termosonda, jak i piekarnik będą gorące.
- Nie używaj termosondy podczas przygotowywania potraw płynnych.
Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi. Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj .
Teraz, gdy wiesz, jak korzystać z czujnika żywności, możesz chcieć dowiedzieć się więcej o swoim piekarniku. Kliknij tutaj, aby zapoznać się z funkcjami piekarnika i symbolami.