Problem
- Termoobieg - jak używać?
- Zalety korzystania z funkcji termoobiegu.
- Co i kiedy piec przy użyciu termoobiegu?
Dotyczy
- Piekarniki
Rozwiązanie
Piekarniki AEG zapewniają Ci mnogość funkcji pieczenia - od podstawowych do takich, które zaczerpnięte są z profesjonalnych kuchni w restauracjach. Jedną z najbardziej wszechstronnych i przydatnych funkcji jest pieczenie z termoobiegiem. Dzięki wentylatorowi temperatura w komorze piekarnik rozkłada się równomiernie, co zapewni Ci świetne efekty pieczenie bez wysiłku.
Jak działa funkcja termoobiegu w piekarniku?
Tradycyjne piekarniki wyposażone są w dwie podstawowe grzałki (góra - dół). Wyjątkowość funkcji termoobiegu wynika z obecności trzeciej, okrągłej grzałki na tylnej ściance komory piekarnika wraz z wentylatorem, który równomiernie rozprowadza ciepłe powietrze po wszystkich poziomach wnętrza piekarnika. Temperatura pieczenie nie jest inna niż, podczas pieczenia z podstawowymi grzałkami, ale równomierne jej rozłożenie i stały ruch powietrza generowany przez wentylator sprawia, że czas pieczenia Twoich potraw będzie krótszy, co może wpłynąć również na rachunki za energię elektryczną.
Kiedy ustawić funkcję termoobiegu?
Bez względu czy posiadasz kuchenkę wolnostojące, piekarnik tradycyjny czy parowy to warto korzystanie z funkcji termoobiegu przyniesie Ci szereg korzyści. Podczas używania podstawowych grzałek (góra - dół) temperatura w piekarniku rozkłada się statycznie, co w przypadku niektórych potraw może nie być najskuteczniejszym rozwiązaniem. Funkcja termoobiegu będzie świetnym rozwiązaniem jeśli chcesz upiec potrawy z przypieczonym wierzchem. Sprawdzi się podczas pieczenia lasagny, pizzy, ryb, mięs, zapiekanek czy kruchego ciasta. Pamiętaj, że ze względu na ruch w powietrza i pracę dodatkowej grzałki, temperatura rozkłada się lepiej, niż w przypadku grzania góra - dół. Zalecamy, aby przy zastosowaniu funkcji termoobiegu ustawiać temperaturę o około 20 stopni Celsjusza (°C) niższą, niż w przypadku ustawienia funkcji grzania góra - dół.
Przykład. Jeśli pieczesz potrawę w piekarniku przy grzaniu statycznym góra - dół w temperaturze 180 °C to porównywalne efekty pieczenia z użyciem funkcji termoobiegu uzyskasz przy 160 °C. Różnica ta nie wynika z faktu, że piekarnik osiąga inną temperaturę, niż jest zadana, ale równomierny ruch gorących mas powietrza znajdujących się wewnątrz wpływa na skuteczność nagrzewania się potraw i usuwanie wilgoci z komory piekarnika.
Dzięki temu, termoobieg sprawdzi się doskonale do suszenia ziół, grzybów oraz warzyw, rozmrażania, zapiekania czy podgrzewania potraw, ale także do pieczenia na kilku poziomach. Wybranie trybu grzania statycznego w piekarniku zaleca się podczas przygotowania kremów, ciasta drożdżowego lub innych potraw w którym szybka utrata wilgotności nie jest pożądana.
Właściwe akcesoria czynią mistrza
Jeśli chcesz dowiedzieć się jak najefektywniej wykorzystać funkcję termoobiegu w swoim piekarniku AEG, aby przygotowywane potrawy były jak najlepsze, sprawdź instrukcję obsługi oraz sekcję przepisów na stronie lub w aplikacji My AEG.
Objaśnienia dotyczące symboli na piekarniku, dostępnych funkcji kuchenki, trybów pieczenia i wskazówek dotyczących obsługi znajdziesz w instrukcji obsługi swojego urządzenia.
Odkryj nasze przepisy. Jeśli szukasz wskazówek jak wypiec ciasto czy przygotować soczystą pieczeń skorzystaj z przepisów dostępnych na naszej stronie. Przygotowaliśmy dla Ciebie serię unikalnych inspiracji kulinarnych, które pomogą Ci urozmaicić repertuar przygotowywanych posiłków.
Akcesoria, dzięki którym osiągniesz kulinarną doskonałość
Każdy proces przygotowywania posiłków może być udoskonalony dzięki piekarnikowi lub akcesoriom,
Blacha AirFry umożliwia opiekanie potraw jednocześnie ze wszystkich stron, eliminując potrzebę ich obracania podczas pieczenia. Konstrukcja blachy zapewnia obieg gorącego powietrza, które dociera do potrawy z góry i z dołu, zapewniając idealne efekty bez wysiłku. Blachę znajdziesz w naszym sklepie internetowym.