Problem
- Rożnica temperatur w piekarniku.
- Obniżenie temperatury o 20 stopni Celsjusza, a termoobieg.
- Funkcja termoobiegu, a jej wpływ na pieczone potrawy.
Dotyczy
- Piekarniki z termoobiegiem
Rozwiązanie
Bez względu czy posiadasz kuchenkę wolnostojące, piekarnik tradycyjny czy parowy to warto korzystanie z funkcji termoobiegu przyniesie Ci szereg korzyści. Podczas używania podstawowych grzałek (góra - dół) temperatura w piekarniku rozkłada się statycznie, co w przypadku niektórych potraw może nie być najskuteczniejszym rozwiązaniem. Funkcja termoobiegu będzie świetnym rozwiązaniem jeśli chcesz upiec potrawy z zapieczonym wierzchem. Sprawdzi się podczas pieczenia lasagny, pizzy, ryb, mięs, zapiekanek czy kruchego ciasta. Pamiętaj, że ze względu na ruch w powietrza i pracę dodatkowej grzałki, temperatura rozkłada się lepiej, niż w przypadku grzania góra - dół.
Zalecamy, aby przy zastosowaniu funkcji termoobiegu ustawiać temperaturę o około 20 stopni Celsjusza (°C) niższą, niż w przypadku ustawienia funkcji grzania góra - dół.
Przykład. Jeśli pieczesz potrawę w piekarniku przy grzaniu statycznym góra - dół w temperaturze 180 °C to porównywalne efekty pieczenia z użyciem funkcji termoobiegu uzyskasz przy 160 °C. Różnica ta nie wynika z faktu, że piekarnik osiąga inną temperaturę, niż jest zadana, ale równomierny ruch gorących mas powietrza znajdujących się wewnątrz wpływa na skuteczność nagrzewania się potraw i usuwanie wilgoci z komory piekarnika.
Dzięki temu, termoobieg sprawdzi się doskonale do suszenia ziół, grzybów oraz warzyw, rozmrażania, zapiekania czy podgrzewania potraw, ale także do pieczenia na kilku poziomach. Wybranie trybu grzania statycznego w piekarniku zaleca się podczas przygotowania kremów, ciasta drożdżowego lub innych potraw w którym szybka utrata wilgotności nie jest pożądana.
Akcesoria, dzięki którym osiągniesz kulinarną doskonałość
Każdy proces przygotowywania posiłków może być udoskonalony dzięki piekarnikowi lub akcesoriom.
Blacha AirFry umożliwia opiekanie potraw jednocześnie ze wszystkich stron, eliminując potrzebę ich obracania podczas pieczenia. Konstrukcja blachy zapewnia obieg gorącego powietrza, które dociera do potrawy z góry i z dołu, zapewniając idealne efekty bez wysiłku. Blachę znajdziesz w naszym sklepie internetowym.