Problem
- Okap kuchenny nie usuwa właściwie zapachów
- Mimo włączenia okapu, zapach gotowania jest mocno odczuwalny w kuchni
Dotyczy
- Okap kuchenny
Rozwiązanie
- Włącz okap 10 minut przed gotowaniem i pozwól mu pracować jeszcze przez 10 minut po gotowaniu.
- Oczyścić metalowe filtry przeciwtłuszczowe zgodnie z opisem w instrukcji obsługi.
- Wymień lub wyczyść filtry węglowe w zależności od typu użytego filtra węglowego. (tylko gdy okap jest zainstalowany w trybie recyrkulacji - bez zewnętrzej wentylacji). Filtry węglowe należy wymienić co około 4 miesiące. Nowe filtry węglowe do okapów dostępne są w naszym sklepie internetowym
- Sprawdź odległość między płytą grzejną a okapem.
- Sprawdź, czy użyto rury spustowej o odpowiedniej średnicy, zgodnie z instrukcją instalacji.
- Sprawdź, czy odległość między rurami spustowymi nie jest zbyt duża.
Jeśli powyższe sugestie nie rozwiążą problemu, zalecamy kontakt z Biurem Obsługi Klienta.
Przyczyna
- Gdy okap zostanie włączony na około 10 minut przed gotowaniem, w kuchni wytworzy się przepływ powietrza, dzięki czemu okap będzie łatwiej usuwać nieprzyjemne zapachy. Ważne jest również, aby po pozostawieniu okapu na chwilę usunąć wszelkie nieprzyjemne zapachy. Gdy okap zostanie wyłączony natychmiast po gotowaniu, zapachy mogą nadal pozostawać w kuchni.
- Jeśli filtry przeciwtłuszczowe nie zostaną wyczyszczone, zapachy nie będą mogły prawidłowo przejść przez filtr przeciwtłuszczowy, przez co okap kuchenny nie będzie prawidłowo odsysany, a zapachy mogą pozostawać w kuchni.
- Gdy filtry węglowe są nasycone, nieprzyjemne zapachy nie mogą być odpowiednio wchłonięte, więc zapachy mogą pozostać w kuchni.
- Gdy okap jest zbyt wysoko w stosunku do płyty kuchennej, w kuchni mogą pozostać nieprzyjemne zapachy.
- Jeśli średnica rur odpływowych jest zbyt mała, wydajność odciągu zmniejszy się, co oznacza, że zapachy mogą się utrzymywać.
- Jeśli długość i liczba zagięć są zbyt duże, okap pracuje z mniejszą wydajnością