Problem
- Okap kuchenny wydaje stukoczące odgłosy
- Okap kuchenny jest zbyt głośny
- Głośna praca okapu kuchennego
Dotyczy
- okapy kuchenne
Rozwiązanie
- Obecnie na etykietach energetycznych urządzeń poziom hałasu podawany jest w decybelach (dB). Oznacza to, że można porównać różne okapy kuchenne i wybrać ten, który oferuje najlepszy kompromis pod względem mocy wyciągu i wytwarzanego hałasu.
- Prawidłowe zainstalowanie okapu przy użyciu przewodów o odpowiedniej długości i szerokości, zgodnie z instrukcją instalacji okapu, może mieć ogromny wpływ na ostateczny poziom hałasu, dlatego w tym przypadku zalecamy profesjonalną instalację.
- Jeśli hałas występuje tylko przy najwyższym ustawieniu, problem jest zwykle spowodowany zwiększonym ciśnieniem wstecznym w systemie wyciągowym. Rura odprowadzająca jest albo zbyt długa, jej średnica zbyt mała, albo jest zbyt wiele zagięć. Sprawdź instalację i w miarę możliwości zastosuj gładkie rury, aby rozwiązać problem.
- Filtry z węgla aktywnego, stosowane w okapach typu recyrkulacyjnego, powinny być z reguły wymieniane raz na trzy miesiące. Jeśli filtry te są zbyt zużyte, mogą pękać i przepuszczać małe kawałki węgla. Te kawałki węgla będą generować hałas, podobnie jak małe kamyczki podczas potrząsania w pudełku. Jeśli filtry są uszkodzone/zużyte, zalecamy ich wymianę. Zapoznaj się z artykułami: Czyszczenie/ wymiana filtrów w okapie oraz Filtry węglowe w okapie – czyszczenie, zapewnienie długiej żywotności
- Wymienne filtry do okapów dostępne są w naszym sklepie internetowym
- Można również dokonać kilku zmian w sposobie użytkowania kuchenki. Ustawienia wyciągu o mniejszej intensywności powoduje mniejszy hałas. W przypadku potraw wymagających silnego wyciągu, np. stek z patelni, należy włączyć okap jak najwcześniej, aby zapewnić skuteczne usuwanie dymu. Większa moc oznacza głośniejszą pracę wyciągu.
- Gwizdy i inne niepożądane odgłosy mogą wystąpić, gdy powietrze wdmuchiwane jest z zewnątrz do wyciągu. W takim przypadku należy sprawdzić, czy zawór zwrotny jest prawidłowo zamontowany.