Pieczenie parowe (Moist Baking) w kuchniach wonostojących

Ostatnia aktualizacja 10.06.2021 10:49

Problem

  • Działanie programu Pieczenie parowe
  • Czy do programu Pieczenie parowe należy użyć wody?

Dotyczy

  • Kuchnie wolnostojące z funkcją pary

Rozwiązanie

W programie Pieczenie parowe nie wykorzystuje się wody. W dosłownym znaczeniu program ten działa jako termoobieg wilgotny.

Działanie tej funkcji opiera się na działaniu wentylatora i grzałek, ale w odróżnieniu od tradycyjnej funkcji Termoobieg, wersja "wilgotna" jest realizowana przy całkowicie uszczelnionej komorze piekarnika (specjalny automatyczny zawór zamyka otwór wentylacyjny), co powoduje, że cała wilgoć, jaka odparuje z produktu podczas pieczenia pozostaje we wnętrzu komory i nie przedostaje się do kanału wentylatora chłodzącego obudowę i nie jest odprowadzana na zewnątrz. 

Podczas korzystania z tej funkcji, na wewnętrznej szybie może gromadzić się skroplona para. Nie jest to żadna nieprawidłowość.