Problem:
- Zbyt intensywne chłodzenie, temperatura w chłodziarce jest zbyt niska
- Zbyt niska temperatura w chłodziarce
- Chłodziarka mrozi, wewnątrz urządzenia tworzy się szron
Dotyczy:
- Chłodziarki
- Chłodziarko-zamrażarki
Rozwiązanie:
1. Sprawdzić, czy urządzenie chłodzi prawidłowo:
- Zmierzyć temperaturę za pomocą termometru umieszczonego w szklance z wodą, ustawionej wewnątrz chłodziarki. Jeśli temperatura wynosi od +4 do +5°C, chłodziarka działa prawidłowo.
- Temperatura powietrza wewnątrz artykułów żywnościowych jest ważniejsza niż temperatura powietrza wewnątrz chłodziarki, gdyż temperatura powietrza będzie się zmieniać podczas każdego cyklu chłodzenia (pomiędzy uruchomieniem i zatrzymaniem sprężarki w układzie chłodniczym).
- Należy pamiętać, że tańsze termometry mogą wykazywać odchyłki rzędu ±1–2°C lub więcej.
- Wyregulować temperaturę przez obrót regulatora temperatury lub za pośrednictwem panelu sterowania.
2. Wyłączyć tryb zakupowy
- Sprawdzić w instrukcji obsługi, czy posiadane urządzenie jest wyposażone w tę funkcję i jak można ją wyłączyć.
- Instrukcję obsługi można pobrać tutaj.
3. Sprawdzić, czy umieszczony wewnątrz urządzenia wentylator jest włączony i działa (jeśli urządzenie jest wyposażone w wentylator).
- Włączyć wentylator, jeśli jest sterowany ręcznie
- Działanie wentylatora można sprawdzić, zamykając na chwilę drzwi i ponownie je otwierając.
- Po otwarciu drzwi można usłyszeć, czy wentylator działa i czy nie zatrzymuje się zbyt wcześnie.
4. Upewnić się, że czujniki temperatury nie są zakryte produktami (znak na wewnętrznej ściance urządzenia).
5. Sprawdzić, czy szuflady są całkowicie zamknięte/wsunięte do oporu
6. Jeśli chłodziarka jest wyposażona w osłonę/przepustnicę wentylatora obiegu zimnego powietrza, którą można otwierać lub zamykać, można ją zamknąć
Osłona jest zwykle umieszczona nad szufladami lub przy tylnej ścianie za szufladami.
7. Upewnić się, że żadne artykuły żywnościowe nie dotykają tylnej ściany urządzenia
- Odsunąć wszystkie artykuły dotykające tylnej ściany, aby zapobiec tworzeniu się wody lub lodu na półce.
- Tylna ściana zamarza podczas chłodzenia i lód zamienia się w wodę podczas automatycznego odszraniania.
- Jeśli jakieś artykuły dotykają tylnej ściany podczas procesu odszraniania, woda będzie spływać na półkę, zamiast do kanału odpływowego.
Jeśli powyższe sugestie nie rozwiążą problemu, należy skontaktować się z Biurem Obsługi Klienta Electrolux
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii podczas korzystania z lodówki i zamrażarki
Przy gwałtownie rosnących cenach energii nigdy nie było lepszego czasu, aby zastanowić się, w jaki sposób używasz urządzeń w domu, aby oszczędzać energię i pieniądze. Oprócz wsparcia budżetu domowego, przyniesie to również korzyści naszej planecie, zmniejszając emisję CO2.
Oto kilka pomocnych wskazówek, jak zmniejszyć zużycie energii podczas korzystania z lodówki i zamrażarki
- Ustaw optymalną temperaturę. 4 stopnie w lodówce i -18 w zamrażarce. Zapewnia to idealną równowagę między utrzymaniem świeżości żywności a minimalnym zużyciem energii
- Unikaj wkładania ciepłego jedzenia do lodówki. To sprawia, że lodówka pracuje bardziej intensywnie, aby schłodzić wnętrze – zużywając więcej energii
- Nie otwieraj drzwi zbyt długo, gdy decydujesz, co zjeść. Prowadzi to do wzrostu temperatury
Zobacz inne przydatne wskazówki dotyczące oszczędzania energii
Skuteczne wskazówki dotyczące oszczędzania energii w Twoim domu