Problem:
- Chłodziarka jest zbyt ciepła
- Zbyt wysoka temperatura w chłodziarce
Dotyczy:
- Chłodziarko-zamrażarki
- Chłodziarki
Rozwiązanie:
1. Odczekać ok. 12 godzin, aby urządzenie osiągnęło odpowiednią temperaturę, jeśli zostało właśnie ustawione
2. Jeśli w urządzeniu została dopiero co umieszczona duża liczba artykułów żywnościowych, alarm przestanie być emitowany, gdy temperatura ponownie osiągnie normalną wartość
Temperatura może wzrosnąć po załadowaniu dużej ilości świeżej żywności, użyć trybu zakupów ("shopping mode"), aby szybciej obniżyć temperaturę.
3. Sprawdzić, czy umieszczony wewnątrz urządzenia wentylator jest włączony i działa (jeśli urządzenie jest wyposażone w wentylator).
- Działanie wentylatora można sprawdzić, zamykając na chwilę drzwi i ponownie je otwierając.
- Po otwarciu drzwi można usłyszeć, czy wentylator działa i czy nie zatrzymuje się zbyt wcześnie.
4. Sprawdzić, czy urządzenie stoi poziomo
Wyregulować nóżki na spodzie urządzenia i sprawdzić wypoziomowanie za pomocą poziomicy.
5. Sprawdzić, czy urządzenie jest prawidłowo zainstalowane i zamocowane, tak aby drzwi zamykały się szczelnie (urządzenia zintegrowane)
6. Sprawdzić, czy uszczelka drzwi jest czysta i nieuszkodzona
7. Sprawdzić, czy drzwi są dobrze zamknięte i unikać pozostawiania zbyt długo otwartych drzwi
8. Sprawdzić, czy zawiasy drzwi są pewnie zamocowane i nieuszkodzone.
Wymienić wszystkie wadliwe części zawiasów.
9. Sprawdzić, czy urządzenie chłodzi prawidłowo:
- Zmierzyć temperaturę za pomocą termometru umieszczonego w szklance z wodą, ustawionej wewnątrz chłodziarki.
- Jeśli temperatura wynosi od +4 do +5°C, chłodziarka działa prawidłowo.
- Temperatura powietrza wewnątrz artykułów żywnościowych jest ważniejsza niż temperatura powietrza wewnątrz chłodziarki, gdyż temperatura powietrza będzie się zmieniać podczas każdego cyklu chłodzenia (pomiędzy uruchomieniem i zatrzymaniem sprężarki w układzie chłodniczym).
- Należy pamiętać, że tańsze termometry mogą wykazywać odchyłki rzędu ±1–2°C lub więcej.
- Wyregulować temperaturę przez obrót regulatora temperatury lub za pośrednictwem panelu sterowania.
10. Sprawdzić, czy urządzenie zostało zainstalowane z zapewnieniem odpowiedniej wentylacji.
Wymagania dotyczące wentylacji można znaleźć w instrukcji obsługi lub instrukcji instalacji.
11. Sprawdzić, czy z drzwi zostało usunięte zabezpieczenie transportowe (urządzenia zintegrowane)
12. Sprawdzić, czy temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka lub zbyt niska w stosunku do klasy klimatycznej podanej na tabliczce znamionowej
13. Rozmrozić urządzenie i włączyć je ponownie
14. Umieść zamrażarkę po LEWEJ i lodówkę po PRAWEJ stronie, jeśli chcesz je zainstalować "Side by Side" (blisko siebie).
15. Należy skontaktować się z autoryzowanym centrum serwisowym
Jeśli powyższe sugestie nie rozwiążą problemu, zalecamy zamówienie wizyty serwisanta.
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii podczas korzystania z lodówki i zamrażarki
Przy gwałtownie rosnących cenach energii nigdy nie było lepszego czasu, aby zastanowić się, w jaki sposób używasz urządzeń w domu, aby oszczędzać energię i pieniądze. Oprócz wsparcia budżetu domowego, przyniesie to również korzyści naszej planecie, zmniejszając emisję CO2.
Oto kilka pomocnych wskazówek, jak zmniejszyć zużycie energii podczas korzystania z lodówki i zamrażarki
- Ustaw optymalną temperaturę. 4 stopnie w lodówce i -18 w zamrażarce. Zapewnia to idealną równowagę między utrzymaniem świeżości żywności a minimalnym zużyciem energii
- Unikaj wkładania ciepłego jedzenia do lodówki. To sprawia, że lodówka pracuje bardziej intensywnie, aby schłodzić wnętrze – zużywając więcej energii
- Nie otwieraj drzwi zbyt długo, gdy decydujesz, co zjeść. Prowadzi to do wzrostu temperatury
Zobacz inne przydatne wskazówki dotyczące oszczędzania energii
Skuteczne wskazówki dotyczące oszczędzania energii w Twoim domu