Jak dłużej zachować świeżość warzyw

Ostatnia aktualizacja 18.05.2020 10:13

Sezonowe owoce i warzywa są pyszne, ale utrzymanie ich w świeżości może być wyzwaniem



Jak zachować świeżość szparagów?

Nie dopuszczaj do wyschnięcia szparagów. Pozostaw gumową opaskę na wiązce i odetnij ok, 2,5 cm dolnych końców. Umieść szparagi pionowo w szklance napełnionej wodą do wysokości 2,5-5 cm i szczelnie przykryj foliową torebką. Dzięki temu zachowają jędrność nawet do 7 dni.


Jak zachować świeżość awokado?

Awokado bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, ponieważ niska temperatura zatrzymuje proces jego dojrzewania. Zaczekaj, aż awokado dojrzeje w temperaturze pokojowej, a następnie umieść je w lodówce. Spieszysz się? Umieść awokado w papierowej torbie, aby przyspieszyć proces jego dojrzewania.


Jak utrzymać świeżość brokułów?

Brokuły to rośliny zimnolubne i wymagające dużo wilgoci, dlatego należy przechowywać je w szufladzie na warzywa w lodówce, ustawiając wysoki poziom wilgotności. Nie należy przechowywać ich z owocami, ponieważ wydzielają etylen, który powoduje psucie się owoców.


Jak zachować świeżość sałaty?

Sałatkę również najlepiej jest przechowywać w szufladzie na warzywa lodówki przy ustawieniu wysokiej wilgotności - dotyczy to wszystkich zielonych warzyw liściastych. Jeśli szuflada nie ma funkcji regulacji wilgotności, należy umyć sałatę, zawinąć ją w ręcznik papierowy i zamknąć w szczelnym pojemniku.


Jak korzystać z funkcji regulacji wilgotności

Nie wiesz jak korzystać z funkcji regulacji wilgotności w szufladzie na warzywa? Jest pewna prosta zasada. Produkty, które mają tendencję do gnicia, wymagają niskiej wilgotności, a te które wysychają - wysokiej. Należy osobno przechowywać owoce, ponieważ wytwarzają etylen (rodzaj gazu), który powoduje psucie się warzyw.