Jak dłużej zachowywać świeżość warzyw
Sezonowe owoce i warzywa są pyszne, ale zachowanie ich świeżości może być wyzwaniem.
Jak zachować świeżość szparagów?
Nie dopuszczaj do wyschnięcia szparagów. Pozostaw gumową opaskę na wiązce i odetnij ok. 2,5 cm dolnych końców. Umieść szparagi pionowo w szklance napełnionej do wysokości 2,5-5 cm wodą i szczelnie przykryj foliową torebką. Dzięki temu zachowają jędrność nawet do 7 dni.
Jak zachować świeżość awokado?
Awokado bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, ponieważ niska temperatura zatrzymuje proces jego dojrzewania. Zaczekaj, aż awokado dojrzeje w temperaturze pokojowej, a następnie umieść je w lodówce. Spieszysz się? Umieść awokado w papierowej torbie, aby przyspieszyć proces jego dojrzewania.
Jak zachować świeżość brokułów?
Brokuły to rośliny zimnolubne i wymagające dużo wilgoci, dlatego należy przechowywać je w szufladzie na warzywa w lodówce, ustawiając wysoki poziom wilgotności. Nie należy przechowywać ich z owocami, ponieważ wydzielają etylen, który powoduje psucie się owoców.
Jak zachować świeżość sałaty?
Sałatę również najlepiej jest przechowywać w szufladzie na warzywa lodówki przy ustawieniu wysokiej wilgotności – dotyczy to wszystkich zielonych warzyw liściastych. Jeśli szuflada nie ma funkcji regulacji wilgotności, należy umyć sałatę, zawinąć ja w ręcznik papierowy i zamknąć w szczelnym pojemniku.
Jak korzystać z funkcji regulacji wilgotności?
Nie wiesz, jak korzystać z funkcji regulacji wilgotności w szufladzie na warzywa? Jest pewna prosta zasada. Produkty, które mają tendencję do gnicia, wymagają niskiej wilgotności, a te które wysychają – wysokiej. Należy osobno przechowywać owoce, ponieważ wytwarzają etylen (rodzaj gazu), który powoduje psucie się warzyw.