Jak korzystać z funkcji Sous Vide w piekarniku parowym AEG?

Ostatnia aktualizacja 22.09.2023 05:43

Warzywa i mięso w workach sous vide

Gotowanie potraw techniką Sous-vide doskonale zatrzymuje wilgoć, aromat, cenne składniki odżywcze i smak, gwarantując profesjonalne rezultaty. Główną korzyścią z zastosowania gotowania Sous-vide jest praktycznie całkowite wyeliminowanie ryzyka przypalenia dań. Dzięki temu, że żywność jest umieszczona w szczelnie zamkniętych workach próżniowych, ta metoda gotowania wzbogaca również intensywność walorów smakowych przygotowywanych potraw. Funkcja gotowania Sous-vide jest dostępna w modelach piekarników AEG SteamPro.

Sous-vide to metoda często kojarzona z mięsem, ale możesz w ten sposób gotować także owoce morza, drób, warzywa i ziemniaki. Możesz nawet przygotować jajka metodą Sous-vide, aby uzyskać idealnie ścięte białko i płynne żółtko dzięki kontrolowanej temperaturze.

Co będziesz potrzebować?

Oprócz piekarnika ProSteam będziesz potrzebować torebek do sous vide i zgrzewarki próżniowej.

Worki sous-vide

Worki do zgrzewarki próżniowej AEG zostały zaprojektowane z myślą o recyklingu i są wykonane z tworzywa sztucznego nadającego się do ponownego przetworzenia w większym stopniu niż poprzednie modele* - znajdziesz je tutaj. Produkowane są one również przy emisji CO2 niższej nawet o 40% w porównaniu z poprzednimi modelami**. Worki są kompatybilne z piekarnikami sous vide, zgrzewarkami próżniowymi i szufladami do zgrzewania.

Pamiętaj o recyklingu worka próżniowego po gotowaniu. Po użyciu woreczka do zgrzewarki próżniowej usuń wszystkie resztki jedzenia z jego wnętrza, aby uniknąć zanieczyszczenia pojemnika do recyklingu. Następnie możesz wyrzucić worek do pojemnika na odpady plastikowe (metale i tworzywa sztuczne).

*Torba jest wykonana z materiału NEXT FLEX MP0X (format>A4), który nadaje się do recyklingu zgodnie z normą EN 13430 (odpowiednik DIN EN 13430)

**Według oceny cyklu życia (LCA) przeprowadzonej przez firmę AEG

Zgrzewarka próżniowa

Aby zapakować żywność w woreczki sous-vide, będziesz potrzebować zgrzewarki próżniowej. Dostępne są wersje przenośne i do zabudowy. Zgrzewarka przenośna pozwoli Ci na szybkie rozpoczęcie eksperymentów z gotowaniem sous-vide przy minimalnym wysiłku. Nasze zgrzewarki próżniowe są elastyczne i łatwe w użyciu.

Jeśli chcesz przenieść gotowanie sous-vide na wyższy poziom, możesz wyposażyć swoją kuchnię w szufladę do zgrzewania próżniowego, która zapewni płynny proces gotowania i elegancki wygląd. Poznaj nasze wbudowane szuflady do pakowania próżniowego.

Jak korzystać z funkcji Sous Vide

1. Napełnij szufladę na wodę do maksymalnego poziomu, jak pokazano i wsuń ją z powrotem na miejsce.
2. Umieść jedzenie w woreczku do gotowania sous-vide i zamknij ją próżniowo. Umieść torbę na ruszcie, na trzecim poziomie prowadnic.
3. Wybierz funkcję Sous-vide w swoim piekarniku SteamPro®
4. Ustaw czas gotowania.
5. Ustaw temperaturę.
6. Naciśnij START.

Porady i wskazówki

  • Po użyciu funkcji Sous-vide zalecamy krótkie podsmażenie czerwonego mięsa na patelni lub na grillu. Dzięki temu mięso będzie miało bardziej chrupiącą powierzchnię.
  • Podczas gotowania kilku kawałków drobiu lub ryb w jednym worku, umieść je obok siebie, a nie jeden na drugim, aby zapewnić ich prawidłowe ugotowanie.
  • Przygotowywanie żywności zamrożonej w woreczkach próżniowych: podczas korzystania z funkcji Sous-vide woreczki plastikowe wyjęte z zamrażarki i włożyć od razu do piekarnika.



Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi. Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj .

Teraz, gdy wiesz już, jak gotować metodą sous-vide, kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o gotowaniu na parze.

Części zamienne i akcesoria
Części zamienne i akcesoria

Znajdź oryginalne części zamienne do swojego urządzenia w naszym sklepie internetowym i zamów je prosto do domu.