Jak piec w piekarniku parowym AEG?

Ostatnia aktualizacja 15.06.2023 09:14

Chleb pieczony na parze

Pieczenie z wykorzystaniem pary od długiego czasu stanowi tajemnicę profesjonalnych piekarni. Teraz możesz bez wysiłku osiągnąć równie imponujące rezultaty w swojej własnej kuchni, korzystając z wbudowanych funkcji piekarnika parowego AEG. W zależności od modelu piekarnika, masz dostęp do różnorodnych funkcji, które wzbogacą Twoje doświadczenie kulinarne.

W piekarniku parowym AEG możesz wypiekać na kilka różnych sposobów:

  • Funkcja wyrastania ciasta: para tworzy idealne warunki do równomiernego wyrastania ciasta
  • Funkcja pieczenia chleba: dzięki dodatkowi pary funkcja wspomaga wyrastanie ciasta i wypieka chleb z wilgotnym wnętrzem i chrupiącą skórką
  • Funkcja Steamify®: piekarnik dopasuje ilość pary do wybranej temperatury oraz rodzaju potrawy
  • Ustawienie ręczne: możliwość ręcznego ustawienia poziomu pary według własnego uznania

Funkcja wyrastania ciasta

Funkcja garowania ciasta w piekarniku parowym zapewnia optymalne warunki do wyrastania ciasta.

  • Umieść ciasto w naczyniu na pierwszym poziomie prowadnic. Dzięki zapewnieniu odpowiedniej wilgotności nie musisz przykrywać ciasta.
  • Wybierz funkcję Wyrastania ciasta i obserwuj, jak ciasto zaczyna rosnąć.
  • Temperatura jest automatycznie ustawiana na 35°C, co jest odpowiednim parametrem do wyrastania ciasta z wykorzystaniem pary.

Funkcja pieczenia chleba

Użyj funkcji Chleb, aby przygotować chleb i bułki jak z piekarni. Zapewnij swoim wypiekom doskonałą chrupkość, kolor i połysk skórki.

Funkcja pieczenia chleba:

  • Dodaje parę, aby ciasto rosło, a następnie wykorzystuje kombinację pary i ciepła, aby uzyskać idealnie zarumienioną skórkę.
  • Zapewnia optymalną temperaturę i środowisko dla zaczynów drożdżowych.
  • Uruchamia się w temperaturze 180°C, ale możesz ją ręcznie zmienić zgodnie z przepisem na przygotowywany chleb.

Funkcja Steamify®

Jeśli Twój piekarnik jest wyposażony w funkcję Steamify®, pieczenie z parą będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek.

  • Wybierz Steamify® i ustaw temperaturę zgodnie z przepisem. Na podstawie temperatury piekarnik automatycznie ustawia poziom pary.
  • Podczas korzystania ze Steamify® piekarnik poinformuje Cię, jakich rezultatów możesz się spodziewać w oparciu o wybraną temperaturę, na przykład, że 155-230°C jest idealne do pieczenia, aby chleb lub ciasto były delikatnie chrupiące na zewnątrz, a wnętrze pozostało wilgotne i delikatne.
  • Jeśli ustawisz czas na tym poziomie temperatury, dolna grzałka włączy się na kilka ostatnich minut, nadając spodowi chrupkości. Dowiedz się więcej o korzystaniu ze Steamify®

Ręczne ustawianie poziomu pary

Jeśli piekarnik nie jest wyposażony w funkcję Chleb ani Steamify®, ustaw żądany poziom pary ręcznie. Podczas pieczenia chleba lub ciasta za pomocą pary możesz wybrać różne poziomy wilgotności – i połączyć je z suchym powietrzem, aby uzyskać chrupiące wykończenie. W zależności od modelu piekarnika możesz mieć do czterech poziomów wilgotności podczas gotowania.

Jeśli masz taką możliwość, wybierz:

  • Średnią wilgotność – do wypieku chleba i słodkich ciast
  • Małą wilgotność – do ciast, babeczek i kruchych ciastek


Następnie ustaw żądaną temperaturę i rozpocznij pieczenie. Na koniec wybierz zastosuj pieczenie bez pary, aby uzyskać bardziej chrupiącą powierzchnię.

Porady i wskazówki

  • Spróbuj odświeżyć jednodniowy chleb, podgrzewając go przez kilka minut przy użyciu pary. Funkcja Regeneracja pary, która jest dostępna w wybranych modelach, jest do tego optymalnym rozwiązaniem.
  • Podczas pieczenia bułek lub małych chlebów drożdżowych upewnij się, że papier do pieczenia nie wystaje poza blachę do pieczenia. Nadmiarowy papier do pieczenia wpływa na nieprawidłowy przepływ gorącego powietrza i zaburza rozprowadzanie ciepła.
  • Używaj blachy do pieczenia z perforowanymi otworami, które pomagają w lepszej cyrkulacji ciepła, co pozwala uzyskać idealną złocistą powierzchnię. Aby uzyskać więcej informacji na temat blachy do pieczenia i innych akcesoriów, odwiedź nasz sklep internetowy



Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi. Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj .

Teraz, gdy wiesz już, jak piec chleb i ciasta na parze, kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o gotowaniu na parze.

Zarejestruj urządzenia
Zarejestruj urządzenia

Zarejestruj swoje urządzenia w MyAEG i znajdź wszystko, czego potrzebujesz w jednym miejscu.