Małże

Małże

Małże

Klasyczne francuskie danie, szybkie i łatwe do przygotowania.  

Składniki

2 małe pęczki natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 2 szalotki, 2 kg małży, 2 liście laurowe, 1 gałązka tymianku, sól, biały pieprz, 15 g masła, 50 ml białego wina, 150 ml śmietanki 

Sposób przygotowania


Liczba porcji: 4

1. Drobno posiekaj natkę pietruszki, czosnek i szalotki. Dokładnie umyj małże w zimnej wodzie przez ok. 3 minut. Wyrzuć te, które są otwarte lub unoszą się na powierzchni wody. Oczyść pozostałe małże.

2..Umieść małże w naczyniu do zapiekania. Dodaj czosnek, szalotki, liść laurowy, tymianek i połowę natki. Przypraw solą i mielonym, białym pieprzem.

3. Masło, białe wino i śmietankę doprowadź do wrzenia. Zalej małże. Całość umieść w piekarniku parowym, poziom 2, ustawienie 3, 99°C na 30 minut, dopóki wszystkie małże się nie otworzą. 

Sposób podania: posyp małże pozostałą natką pietruszki i serwuj w naczyniu, w którym były pieczone.

  • Gazpacho z krewetkami tygrysimi

    Chłodna, hiszpańska zupa to doskonałe danie.

  • Zupa cebulowa

    Nowe podejście do klasyki - zupa pełna ciepła i głębi. 

  • Sajgonki na parze

    Zdrowe sajgonki, idealne na przyjęcie.