Gazpacho z krewetkami tygrysimi
Gazpacho z krewetkami tygrysimi
Chłodna, hiszpańska zupa - doskonałe danie.
Składniki
2 czerwone papryki, 1 ogórek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 600 ml bulionu warzywnego, 100 ml oliwy extra virgin, 30 ml octu winnego, 400 g obranych pomidorów, 2 kromki białego chleba, sól i pieprz, bazylia, 12 krewetek tygrysich
Sposób przygotowania
Liczba porcji: 4
1. Obierz paprykę za pomocą obieraczki do warzyw, przetnij na połowy i usuń gniazda nasienne. Jedną paprykę posiekaj na drobną kostkę, a drugą pokrój na kawałki. Obierz ogórka i przekrój go na pół. Usuń gniazda nasienne (ale ich nie wyrzucaj). Jedną połowę posiekaj na drobną kostkę, drugą pokrój na kawałki.
2. Wszystkie kawałki warzyw włóż do miski razem z gniazdami nasiennymi ogórka. Dodaj obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek, bulion warzywny, oliwę z oliwek, ocet, obrane pomidory i kawałki chleba. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do chłodziarki na co najmniej 2 godziny.
3. Listki bazylii dodaj do drobno posiekanego ogórka i papryki. Włóż do chłodziarki.
4. Obierz i oczyść krewetki. Przypraw solą i pieprzem. Ułóż na papierze do pieczenia. Umieść w piekarniku parowym, poziom 3, ustawienie pary 2, 95°C na 15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj kawałki warzyw w blenderze i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Sposób podania: zupę podaj w miseczkach, do każdej miseczki włóż trzy krewetki. Posyp drobno posiekanymi waryzwami z bazylią.