Sałatka Cezar w stylu pacyficznym
Sałatka Cezar w stylu pacyficznym
Catalina Vélez
SKŁADNIKI
6 PORCJI
1/2 szklanki oleju z arnoty, 1 zamrożony chleb kukurydziany, sól morska, 2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej kolendry
SOS
1/2 kubka startego sera paipa (lub grana padano), 2 łyżki stołowe pieczonego czosnku, 2 łyżki stołowe octu z platanów (lub z jabłek), 1 łyżka stołowa musztardy Dijon, 30 gr wędzonego toyo, 1 żółtko, 4 łyżki stołowe soku z cytryny, 4 łyżki stołowe soku z pomarańczy, 1/2 szklanki oliwy z oliwek
SAŁATA
3 serca sałaty rzymskiej, sól morska, 18 bardzo cienkich plasterków sera paipa
Sposób przygotowania
Grzanki: pokroić chleb w cienkie plasterki. Mocno rozgrzać olej i obsmażyć kawałki chleba z obu stron. Przyprawić solą i kolendrą. Odsączyć.
Sos: ser, pieczony czosnek, ocet, musztardę, toyo i żółtko wymieszać na gładką pastę. Dodać sok z cytryny i pomarańczy. Powoli dodawać olej, aby utworzyć emulsję. Przyprawić do smaku.
Liście sałaty umieścić na talerzu, skropić sosem. Na liściach ułożyć kromki chleba i udekorować plasterkami sera paipa.
Catalina Vélez
Jedna z najbardziej wpływowych szefowych kuchni z Ameryki Łacińskiej. Kształciła się w Paryżu i w Atlancie, ale zdecydowała się na powrót do Kolumbii, aby na nowo odkrywać miejscowe tradycje kulinarne. Po wgłębieniu się w historię kulumbijskiej kuchni odkryła, że niegdyś para byla podstawowym składnikiem. Prowadzi bardzo popularną restaurację Kiva w Cali.