Sałatka Cezar z suszoną wołowiną

Sałatka Cezar z suszoną wołowiną

Sałatka Cezar z suszoną wołowiną
Ludwig Maurer

SKŁADNIKI

SAŁATKA
2 steaki ribeye - ok. 200 g, cykoria, 2 serca sałaty Romana (tylko żółta część), 25 g parmezanu (w plastrach), 50 g austrackiego chleba chrupkiego

SOS VINEGRETTE
25 g parmezanu, 10 g kaparów, 5 g musztardy bawarskiej, ½ cytryny, 150 ml oliwy z oliwek, 1 żółtko, ½ ząbka czosnku

Pieprz sól, cukier

 

Sposób przygotowania

Sałata: 
Przed smażeniem włożyć steki do lodówki na godzinę. Następnie przyprawić solą i pieprzem i odłożyć na 10 minut. 

Usmażyć z obu stron do uzyskania chrupiącej skórki. Przełożyć mięso na kratkę i wsatwić na 10 minut do piekarnika, środkowy poziom, 60°C. Pokroić cykorię na ćwiartki i usmażyć na tej samej patelni, na której były smażone steki.

Sos Vinegrette: 
Posiekać kapary i wymieszać ze startym parmezanem, żółtkiem, musztardą, sokiem i skórką z cytryny. Powoli dodawać oliwę z oliwek. Przyprawić pieprzem, solą, cukrem i czosnkiem.

Ludwig Maurer

Ludwig Maurer to niemiecki szef kuchni i hodowca krów Wagyu. Jako pierwszy rozpoczął hodowlę tych krów w Niemczech. Puszcza im muzykę takich wykonawców Johny Cash i Bob Marley. W filmie Tasteology dzieli się swoją wiedzą na temat przechowywania mięsa i wpływu sposobu przechowywania oraz temperatury na smak.

  • Sałatka Ceasar w stylu pacyficznym

    Catalina Velez

  • Sałatka Cezar z resztek

    Culinary Misfits

  • Sałatka pełna smaku

    by Mark Schatzker