Cezar z resztek Culinary Misfits

Cezar z resztek Culinary Misfits

Sałatka Cezar z resztek
Culinary Misfits

Składniki

3 czerstwe bułki lub suchy chleb, 2 buraki, 1 mała cebula, czosnek, imbir, świeży rozmaryn, sól i pieprz, 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek, 4 łyżki stołowe octu jabłkowego, 2 łyżki stołowe pasty tahini, ser feta (pokruszony), 2-3 garście świeżej zieleniny

Sposób przygotowania


1.
Pieczywo pokroić w kostkę. Jeżeli chleb nie jest jeszcze suchy, należy go powoli wysuszyć w piekarniku.

2. Odciąć korzeń buraka, obrać go i pokroić na ałe kawałki. 

3. Rozgrzać piekarnik do 200ºC i upiec połówki buraka z pokrojoną cebulą, startym czosnkiem i imbirem, 2 drobno posiekanymi gałązkami rozmarynu i odrobiną oliwy. Piec przez 15 minut.

4. Przygotować sos: zblednować buraki z resztą oliwy, sokiem jabłkowym i pastą tahini.

5. Upieczone warzywa wymieszać z sosem i odstawić na kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

6. Ułożyć zieleninę na talerzu, następnie dodać pieczone warzywa i grzanki. Całość posypać pokruszonym serem feta.

Culinary Misfits

Culinary Misfits to duet stworzony w 2012 r. Lea Brumsack i Tanja Krakowski uważają, że mnóstwo owoców i warzyw jest wyrzucanych ponieważ nie mieszczą się w normach. Culinary Misfits celebrują piękno naturalnej różnorodności,

  • Sałatka Ceasar w stylu pacyficznym

    Catalina Velez

  • Sałatka Cezar z suszoną wołowiną

    Ludwig Maurer

  • Sałatka pełna smaku

    by Mark Schatzker