Bułeczki na parze
Bułeczki na parze
Idealne bułeczki na parze z chrupiącą złocistą skórką – jak prosto z piekarni. Świetny przepis na weekendowe poranki, gdy zasługujesz na coś wyjątkowego.
Liczba porcji: 8 bułeczek
Czas przygotowania: 2 godz. (z wyrastaniem ciasta)
Składniki
Bułeczki
4 g świeżych drożdży
170 g letniej wody
250 g mąki
4 g proszku do pieczenia
4 g soli
Sposób przygotowania
- Włóż drożdże do blendera. Wlej ciepłą wodę, wymieszaj i pozostaw zaczyn do czasu, aż drożdże zaczną pracować.
- Przesiej mąkę do dzbanka blendera lub dużej miski, dodaj proszek do pieczenia i sól.
- Wlej wodę do mąki i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach przez 1 minutę, a następnie 3-4 minuty na średnich obrotach, aż będzie mieć gładką konsystencję. Jeśli nie korzystasz z blendera, wyrabiaj ciasto na blacie delikatnie oprószonym mąką przez 10-15 minut.
- Włóż ciasto do miski lekko posmarowanej olejem i przykryj folią spożywczą. Pozostaw, aby ciasto urosło i podwoiło swoją objętość.
- Nagrzej piekarnik do 180°C/200°C w trybie termoobiegu i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Ponownie wyrób ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i podziel na 40-gramowe porcje. Uformuj bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez 20-30 minut.
- Piecz przez około 8 minut (na parze), aż bułeczki zarumienią się i nabiorą „nadmuchanego” kształtu.