Pesto

Pesto

Pesto

Doskonały dodatek do makaronów. Przygotowanie pesto jest niezwykle proste - wystarczy zmiksować czosnek, orzeszki piniowe, parmezan i oliwę z ziołami. Jest to klasyczny przepis na pesto z bazylii, lecz można dodać własne zioła z przydomowego ogródka.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki

1 ząbek czosnku
20 g uprażonych orzeszków pinii
1 pęczek bazylii
75 g startego parmezanu
150 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Zmmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

Techniki mistrza

składniki pesto

Do przygotowania pesto trzeba użyć bardzo dobrych składników. Smak pesto będzie zależeć od jakości użytych produktów.

Składniki alternatywne? Bazylię można zastąpić innymi ziołami, np. miętą lub kolendrą, a nawet rukolą.

Ten przepis zawsze się udaje: jeśli omyłkowo dodasz za dużo oliwy, przez co konsystencja będzie zbyt oleista (będzie się rozdzielać), dodaj odrobinę zimnej wody lub kostkę lodu i miksuj jeszcze przez chwilę, aby zemulgować olej. Wskazówka: po przygotowaniu pesto możesz umieścić je w małych pojemniczkach lub pojemnikach na kostki lodu, dzięki czemu za każdym razem użyjesz tylko tyle, ile potrzebujesz.


noże na desce do krojenia

Inne przepisy ze szkoły Le Cordon Blue

  • Bułeczki na parze

    Idealne bułeczki na parze z chrupiącą złocistą skórką

  • Pizza