Mus limonkowy z malinami
Mus limonkowy z puree z malin
Idealnie zbalansowany deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale także pięknie wygląda.
Składniki
1 laska wanilii, 800 ml mleka, 1 limonka, 2 jajka, 6 żółtek, 150 g cukru
400 g mrożonych malin, 100 g cukru pudru, 1 łyżka soku z limonki
Sposób przygotowania
Liczba porcji: 8
1. Wysmaruj masłem 8 foremek do sufletów i włóż do chłodziarki.
2. Przekroj laskę wanilii wzdłuż i wyjmij ziarna. Doprowadź do wrzenia mleko z wanilią i duś przez 10 minut. Następnie wyjmij laskę z mleka.
3. Otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.
4. Wymieszaj jajka, żółtka, cukier, skórkę z limonki i sok w misce, powoli dolej ciepłe mleko. Rozlej do foremek.
5. Gotuj w piekarniku parowym, poziom 2, ustawienie pary 3, przez 50 minut. Następnie włóż do chłodziarki na 2-3 godziny.
6. Delikatnie rozmroź maliny, wymieszaj z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Przetrzyj przez sito.
Sposób podania: wyjmij mus z foremki na talerz, delikatnie polej sosem i udekoruj oraz cząstkami cytryny.